АктуалноВластГрадътМненияНовиниПод ножа

Мнозинството в местния парламент саботира извънредната сесия

Заседание в ОбС нямаше заради липса на кворум

 Дани Каназирева: Бягството засили съмненията за корупция. Поискахме прозрачност, а те отговориха с повече тъмнина

Мнозинството в Общинския съвет саботира свиканата от опозицията извънредна сесия по повод разходването на средства по проекта от Региони в растеж, който облагородява зоната между булевардите „Мария Луиза” и „Марица-юг”. Дебат по темата в пленарната зала нямаше, тъй като сесията дори не започна заради липса на кворум- присъстваха 20 старейшини, при задължителни за кворум минимум 26.

Извънредната сесия за Общински съвет беше свикана в края на миналата седмица по инициатива на „Съюз за Пловдив”, ВМРО, НФСБ и Реформаторите. В дневния ред трябваше да се гледат две точки. Първата бе приемане на доклад за изпълнение на строително-монтажни работи за подобряване на градската среда в община Пловдив по проект: „Подобряване на градската среда в община Пловдив“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. По втората точка опозицията искаше да бъдат предоставени копия на всяка една политически представителна група в ОбС и на нечленуващите в група общински съветници от подписаните от община Пловдив договори с изпълнителя/ите и за строителен надзор и инвеститорски контрол в рамките на проекта. Това обаче така и не се случи.

В залата ги нямаше съветниците от ГЕРБ, Кауза Пловдив, земеделците. Божидар Здравков не присъства поради здравословни причини, а Айри Мурад се извини с празника Рамазан. Двамата бяха известили за отсъствието си с писма до председателя на ОбС Савина Петкова. Същото сториха и отсъстващите от страната Стефан Послийски и Ангел Ангелов. Причината за отсъствието си от сесия в писмо бе обявила и съветничката от ГЕРБ Даниела Дженева. Писмо до местния парламент бе пуснал и кметът Иван Тотев, който е в отпуск до 10 май. Други писма за отсъствие в деловодството на ОбС не са получавани.

„ Мнозинството на Тотев и ГЕРБ в Пловдив умишлено провали извънредната сесия на Общинския съвет, на която администрацията трябваше да даде подробен и ясен отчет как са изхарчили 20 млн. лева, предоставени безвъзмездно на Пловдив по Оперативна програма Региони в растеж. Управляващите инструктираха своите съветници да не дойдат на заседанието, за да не бъде достигнат необходимия кворум. Така гражданите на Пловдив не чуха как са изхарчени парите за ремонти и благоустрояване в зоната между булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и. „Марица юг“. С доклада на зам.-кмета Кацарски, представен часове преди сесията и само от няколко хвърчащи листа, съвсем се оплетоха в лъжите си – от него става ясно, че например ул. „Козлудуй“ е възложена за ремонт по проекта по договор с „Агромах“ ЕООД, по- късно обаче се възлага и изпълнява от район „Централен“ със средства от общинския бюджет, като реално плащането се дублира. Същото се повтаря и при други включени в проекта обекти”, коментира несъстоялата се сесия Дани Каназирева.

“Бягството засили съмненията за корупция. Поискахме прозрачност, а те отговориха с повече тъмнина. Не уважиха дори многото граждани, които бяха дошли да чуят сами отговорите. Така направиха пропастта още по-дълбока – от едната страна сме хората, които работим и си плащаме данъците, а от другата страна са те, които харчат нашите пари на тъмно. Не може да харчиш над 20 млн. лева и да не се явиш и отговориш на поставените въпроси. Това е недопустимо.”, коментира лидерът на „Съюз за Пловдив”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. А не беше ли Дани Каназирева човекът, който на балотажа на последните избори, каза че подкрепя „дясното“, визирайки герб и смешниците от бившето сдс?

    1. Не, тя се обави за дясното, защото е такава нейната партия. Никога и никъде не е казвала, че това дясно Герб или Тотев. Това беше медийна манипулация.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина