АктуалноБългарияКултураНовиниФотогалерия

Млади танцьори от 4 държави преживяха четири дневна балетна фиеста в Пловдив

Даниела Калчева, стажант

Снимки: Маги Стоева

В рамките четири юнски вечери Градският дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив даде сцена на множество любители на балетното изкуство и на тяхната вярна публика. Млади танцьори от 4 държави преживяха четири дневна балетна фиеста в Град под тепетата. За старта ѝ ви разказахме ТУК.

По традиция Международният детски балетен фестивал „Слюбов за танца“ заплита магичната си нишка в първите 4 дни на юни и държи ценителите на това изкуство в плен на всеки две години. В последната вечер на фестивала традиционно се раздават наградите на победителите, а публиката има шанса да наблюдава Гала концерта на наградените участници. През целия ден кипя бурна подготовка за незабравимата вечер. Детските сърчица туптяха от вълнение и всички с нетърпение очакваха да стане 19:00 часа, за да разберат кой ще отнесе голямата награда вкъщи.

Призовете връчи д-р Бонка Матова – преподавател в Националната музикална академия.

Наградата на колектив за цялостно представяне получи Танцова школа „Лиана“ от град Габрово с ръководител  Лиляна Пантелеева. Индивидуалната награда за изпълнител грабна Христина Страгалину от Гърция. Специалната награда на БС „Буратино“ за колективно участие се присъди на Студио Балет – Бъчварова от ОДК Варна с балетен педагог Бистра Бъчварова, а голямата награда вкъщи отнесе Балетна школа „Булфрогс“ от Скопие, Северна Македония.

За кулминацията на фестивала домакините излязоха за последен път на сцената с всички участници. БС „Буратино“ изпълниха откъс „Фиеста“ от своя спектакъл „Без имитации“ по музика на Ж. Бизе и хореография на доц. д-р Желка Табакова, като специален поздрав към всички наградени участници и заредиха публиката със своята неповторима енергия. След това завесата се затвори за един кратък миг и когато отново се вдигна Гала концертът започна.

Пловдивската публика се наслади на изпъненията на трупите от Лясковец, Враца, Турция, Северна Македония, Гърция, Габрово и още много други. Видяха изключитални танци- кои от кои по-впечатляващи и по-пленителни… На финала на концертната вечер всички участници поднесоха една изключителна изненада на аудиторията – танц подарък. В него взеха участие избрани деца от всяка една гостуваща трупа или солов изпълнител. Те танцуваха „Полонез“ по музика на Чайковски и хореография на Желка Табакова.

Международният детски балетен фестивал  завърши с всички участници ЗАЕДНО, обединени от любовта си и отдадеността си към това толкова красиво, но същевременно трудно изкуство.

Единадесетото издание на Международният детски балетен фестивал „С любов за танца“ 2019 завърши, но всички си обещаха, че ще се срещнат отново на сцената на ГДК „Борис Христов“ през 2021 г. и отново ще отдадат сърцата и душите си на балета.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина