АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Младеж от Пловдив откри, че има ХИВ в навечерието на Световния ден за борба със СПИН

В рамките на акцията за безплатно и анонимно изследване в Капана, която продължава и в събота – 1 декември, включително

Открит е един случай на заразен с вируса на ХИВ по време на кампанията „Страхът не е секси. Знай своя статус“, която се провежда в квартал Капана на ул. „Куртевич“ № 3 в галерия PLOVEDIV. Инициативата е по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит. Тя започна в Пловдив на 26 ноември и ще продължи до 20 часа днес, а в събота – 1 декември – Световният ден за борба със СПИН – от 10 до 18 часа.

Инфектираният с ХИВ е под 20 години, като заразяването е станало по сексуален път.

118 пловдивчани са се изследвали до момента безплатно и анонимно за хепатит В и С и ХИВ в рамките на кампанията. Резултатите от изследванията показват, че 4 пловдивчани са инфектирани с хепатит С, 1 с хепатит В. Нито един от инфектираните не е представител на ромската общност или друга рискова група.

Статистиката показва, че повече се изследват жените, както и хората над 40-годишна възраст. Всеки четвърти от изследвалите се е в рисковата група за инфектиране с хепатит.

Инициативата на CheckPoint София насърчава хората над 50 години, както и мъжете, които правят секс с  мъже, да се възползват от безплатното и анонимно изследване.  Изследванията се извършват от консултант на столичния център, а резултатите стават след 15 минути.

Благодарение на безплатната акция пловдивчани спестяват близо 80 лева, колкото биха стрували резултатите в частна лаборатория. От CheckPoint София препоръчват изследвания за сексуално предавани инфекции да се извършват на 3 месеца от хората в активна възраст. Опасности от инфектиране с хепатит има навсякъде – при стоматологични интервенции, маникюр, татуиране, операции, кръвопреливане преди 1992 година и др. Хепатитите са „потайни“ инфекции и могат да бъдат носени от човек много дълго време, преди да се проявят симптоми. Към момента има възможност за напълно излекуване от хепатит С, за острия хроничен хепатит има безплатно поддържащо лечение, а за пациентите с ХИВ инфекция се предоставя безплатна антиретровирусна терапия, която води до това пациентите да не могат да предадат вируса на друг при сексуален контакт или медицинска интервенция, както и подобрява живота им и те не развиват СПИН.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина