АктуалноКултураНовини

Митът за Орфей оживя в Малката базилика

Чрез есетата на 13 творци от цял свят

Участници  в Международния фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2019 се срещнаха с пловдивски ученици

Даниела Калчева, стажант*

,,Вдъхновението  идва не от нещо друго, а от самите думи.“ Това сподели Варда Геносар, поетеса от Израел, която първа отговори на въпроса, поставен от пловдивските ученици ,,Откъде намирате вдъхновение?“. Американският поет, писател и публицист Ричард Хартайс сподели, че според него вдъхновението идва от всяко едно нещо в ежедневието. Той, също така казва, че то е нещо неземно и че идва „от горе“. Даниела (вляво) с американския поет Ричард Хартайс

13 поети от цял свят се срещнаха с ученици от Хуманитарната гимназия ,,Св.Св. Кирил и Методий“ в Пловдив по време на второто издание на Международния фестивал на поезията ,,Орфей“. Форумът се проведе в Малката Раннохристиянска базилика в края на миналата седмица. Гостуващите творци в Европейската столица на културата прочетоха пред ученическата аудитория своите есета, в които бяха заложили интерпретациите си на мита за великия Орфей.

Тази година за пръв път ученици от Пловдив имаха шанса да се запознаят с творците на живо и да влязат в открит диалог с участниците. Бяха засегнати множество теми – от самия гръцки мит, до съвременните негови интерпретации и сенките във фолклора. Темите се сменяха една след друга, вихреха се като ураган, но в центъра винаги стоеше древния Орфей.

В края на срещата, която протече във формата кръгла маса, учениците от  Хуманитарната гимназия успяха да си вземат автографи от авторите, които ги впечатлиха най-много и си направиха снимки за спомен с тях. Младежите споделиха, че са изключително доволни от срещата с тези невероятни личности и че душите им са  били докоснати от думите на поетите.

 

*Даниела Калчева е лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“. Тя спечели трето място с есето си „Пловдив – древен и вечен“, а част от награда ѝ е стаж в медиите Под тепето и Капана. Талантливата Дани е в 11 клас на Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина