АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножа

Милиони кубици вода е изчерпал незаконно Захарният комбинат

Цветелина Кънева не давала отговори на прокуратурата повече от две седмици преди ареста

Всички са доволни. Едните черпят вода, без да плащат една стотинка, а другите продължават да изпълняват длъжността директор, обрисува Румен Попов с думи ситуацията в контролния орган

След акцията в Басейнова дирекция прокуратурата започва проверки във всички институции, които имат контролни функции

Прокуратурата започва проверки във всички институции, които имат контролни функции, след вчерашната акция в Басейнова дирекция. Това съобщи окръжният прокурор Румен Попов. Той подчерта, че не може да се изисква от държавното обвинение да контролира контролиращите органи, но с установяването на случващото се в Басейнова дирекция ще бъдат проверени РИОСВ, Напоителни системи, РИОКОЗ, за да се установи дали административните органи след издадени наказателни постановления са предприели съответните действия за прекратяване на нарушения. Нещо, което не се е случвало във Басейнова дирекция. Там, след установяването на незаконен сондаж в Захарен завод преди повече от година и след две наказателни постановления, задържаният шеф на дирекцията е бездействал и не е предприел адекватни мерки, вследствие на което нерегламентираното водочерпене във фабриката е продължило.

„ Прокуратурата не е пъдар. Не може да се изисква от нас да правим контрол на контролните органи и да очакваме от тях сигнали, а такива няма. Сигнали има само, когато вие медиите сигнализирате за замърсяването на някоя река, или за незаконно сметище например. Ако се налага, колкото и като обем да е работата, ще бъдат проверени контролните органи, с риск може би да влезем в различни затруднения в комуникацията. Но по-добре така. Ще проверим всеки един административен орган във връзка с тези замърсявания.  Всички ще бъдат проверени не само за това формално колко акта са издали, а дали след тях са предприели действия така, че да не продължи замърсяването на една река например или депонирането на битови отпадъци. Тепърва започваме работата по отношение и на други контролни органи”, заяви Румен Попов.

Преди това той в детайл се спря на казуса с Басейнова дирекция и ареста на директора Цветелина Кънева.

„Оказа се, че Захарният завод черпи вода единствено и само от незаконен източник. Цялото производство е от вода от незаконен сондаж, без водомер. Добивът на вода е 200 литра в секунда, като за нея не е плащана нито една стотинка. Само за една година нанесената щета на държавата е 60 хиляди лева. Нещо, което не е било заплащано по вина на директора на Басейнова дирекция, според нас”, обясни прокурор Румен Попов.

Той подчерта, че в рамките на проверката се установява поне 40 подобни обекта на територията на областта, аналогични с настоящия случай, при които са констатирани за 2018-2019 г. незаконни сондажи, основно свързани с промишлени води и производството на дадени предприятия. По нито един от тези сондажи не е издадено предписание за преустановяването на порочната практика. Разследването в тази посока тепърва ще бъде разширено.

Каква е фактологията със Захарния завод хронологично.

През декември 2018г., Басейнова дирекция установява, че има незаконен сондаж и водочерпане на територията на предприятието. След това се издават две наказателни постановления по 2 хиляди лева, които веднага се заплащат от страна на юридическото лице, а самите постановления влизат в сила. След това не се предприемат каквито и да е било мерки, каквито изисква Закона за водите, за да се преустанови това водочерпане. До разплитането на възела се стига през януари тази година, когато нова проверка констатира, че незаконният сондаж в Захарна фабрика продължава да работи. Прокуратурата е поискала информация и данни от директора на Басейнова дирекция, но такива не идват. Отговор дава зам.-министърът, който казва какво е трябвало да бъде направено, но не се е случило.

Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите, дава отговор на разследващите  по досъдебното производство на 18 февруари, че е било необходимо директорът на Басейнова дирекция императивно или задължително след издаването на наказателните постановления съобразно закона да пристъпи към незабавно ликвидиране на незаконния сондаж. След издаването на наказателните постановления Цветелина Кънева  е била задължена да предпише ликвидирането на съоръжението. Липсата на предписание е дало възможност повече от година Захарен завод да продължи да функционира, без в бюджета да влиза и една стотинка за водочерпене.

В показанията си разпитаните до този момент свидетели са заявили, че са сигнализирали директорката за това, че е необходимо и е длъжна да предприеме съответните действия. А те са първо да предпише ликвидирането на незаконното съоръжение за сметка на собственика на дружеството, а ако това не се случи, да бъде наложена принудителна административна мярка- ликвидиране от страна на държавата.

На въпрос на Под тепето какво е наложило зрелищността на акцията вчера окръжният прокурор Румен Попов отговори така: „ Не знам какво е наложило зрелищния арест, но зная, че не може да се очаква 15-20 дни някой да не отговори, при положение, че всяко едно юридическо или физическо лице е длъжно да отговори на прокуратура и полиция в рамките на досъдебно производство. Изисквахме документи и не ги получавахме в рамките на 15 дни и повече. Това наложи да се извърши претърсване и изземане”.

„Ако ние продължим така и не си свършим работата, ще се чувстваме съучастници в безстопанственост. Трябва ли да продължим да бездействаме прокуратура и полиция за сметка на тези, които произвеждат и придобиват доходи?”, зададе риторичен въпрос Румен Попов.

Той уточни, че от МОСВ не носят отговорност, тъй като не са били уведомени, каквото е било задължението на директора на Басейнова дирекция. Допълни още, че е трябвало е да бъдат задържани и лицата, които са изградили незаконния сондаж в Захарна фабрика, само че те не са имали издадени предписания от Цветелина Кънева.

Прокуратурата няма данни тя да е получавала нещо в замяна а бездействието си. Доказателства в тази посока няма събрани. При тази квалификация Цветелина Кънева я грозят до 6 години лишаване от свобода и 5 хиляди лева глоба.

„ Всички са доволни. Едните черпят вода, без да плащат една стотинка, а другите продължават да изпълняват длъжността директор”, обрисува с думи ситуацията в Басейнова дирекция окръжният прокурор.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина