АктуалноИзпод тепетоКултураМнения

Милиони европейци ще проследят откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Над 180 са акредитираните журналисти за откриващия уикенд до момента, като 50 от тях са представители на популярни международни медии

Седмица преди официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 интересът на медии, официални лица и граждани продължава да расте. Над 180 са акредитираните журналисти за откриващия уикенд до момента, като 50 от тях са представители на популярни международни медии с многомилионна аудитория и ще излъчват на живо откриващото събитие. В Пловдив ще пристигнат екипи на Euronews, Тhe Daily Telegraph,международната медия в Германия – Deutsche Welle. Очакват се и представители на Kleine Zeitung – вторият по големина aвстрийски вестник, Columbustravelmedia – популярно английско онлайн издание за туризъм, Museum TV – fренска телевизия, която се излъчва на английски, френски и руски език. Сред агенциите, които ще отразят откриването са Европейската пресфото агенция и френската новинарска агенция Agence France-Presse. Ще присъстват журналисти, които ще отразят събитието и ще представят Пловдив въвФранция, Австрия, Германия, Полша, Чехия и Унгария, Холандия, Италия, Словакия, Турция.

Всички български телевизии и медии изпращат свои екипи да отразят най-големия културен проект на Европейския съюз, който за първи път ще се проведе в България. Над 5 подвижни телевизионни станции ще отразяват пряко събитията.

Силвен Паскуа – ръководител към инициативата на ЕК за „Европейска столица на културата” и еврокомисар Мария Габриел ще бъдат сред представителите на Европейската комисия. По-голямата част от международното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив за откриващия уикенд. В града ще пристигне и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив още от петък и ще се включат активно в над 30-те събития. Специални гости ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.

Само през втората половина на 2018 година международният интерес към Пловдив отбеляза рекорд – над 60 публикации в престижни медии отразиха напредъка на бъдещата Европейска столица на културата и потенциалa на града за туризъм и бизнес. В последните няколко месеца ежедневно най-големите чуждестранни медии в партньорство с фондация „Пловдив 2019“ изготвят публикации за града. Всички те са с милионна публика – CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други.

Официалното откриване е на 12 януари – събота на бул. „Цар Борис III Обединител“, където в момента се изгражда 30метрова сцена, на която ще се качат над 1500 артисти.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Не милиони , милиарди ! Цяла Европа е вцепенена в очакване на Великото Откриване , европейците не спят , не се хранят , само броят дните и часовете , които оставят… Всички са вперили поглед в мега-супер-гига-хипер-дупер Кулата , никога не вождали нещо по-красиво от нея ! Нещо което повече да отива на град като Пловдив… А мястото подбрано – неземно добро ! А центърът на Пловдив – възхитителен , подобен на картините , които излъчи китайския луноход „Чанхъ 4 “ от обратната страна на Луната. Браво кмете ! Браво Партийо любима …

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина