АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМнения

Местният парламент одобри сделката за частния имот от северната страна на Пощата

Общината ще закупи парцела за 600 хиляди лева, като сумата ще бъде изплатена в две бюджетни години

Разгорещеният дебат по точката продължи близо час и половина

Таня Грозданова

Местният парламент одобри сделката със собствениците на частния имот от северната страна на Централна поща на днешната си сесия. Мнозинството в Общински съвет гласува „За” закупуването на парцела срещу 600 хиляди лева след разгорещен дебат по точката, продължил близо час и половина.

В рамките на дискусията между старейшините се оформиха три предложения. Първото дойде от Пенчо Малинов от ГЕРБ, който посочи цената от 600 хиляди лева, каквото заявление е дошло последно от страна на собствениците, след като отказват да продадат имота си за сумата от последната експертна оценка, която е близо 180 хиляди.

Слави Георгиев, който с емоционално изказване как пловдивчани не трябва да плащат за нечий грешки в миналото, визирайки връщането на имоти, предложи първоначално 150 хиляди, а после 100. По-късно, по време на гласуване на предложенията, той оттегли своето. Третото дойде от Камен Шишманов, който определи сумата от 171 хиляди лева.

Социалистите първоначално заявиха, че няма да подкрепят предложението. Дебатът се разгорещи, когато започна да се говори за социализъм, приватизация и реституция, правителствата през годините. Стигна се до размяна на реплики между Савина Петкова и Дани Каназирева, между Божидар Здравков и Николай Радев.

Адвокат Георги Колев, който водеше преговорите по закупуването на Източния форум, се обърна към колегите си с въпроса: „Трябва ли ни този имот?”. След което обясни, че като администрация, функцията на Общински съвет е да подкрепя гражданите в рамките на закона. „По закон можем ли да им попречим да реализират инвестиционни намерения на собствения си имот? Не можем. А правим ли го!? Значи престъпваме закона”, отбеляза адвокат Колев. Той допълни, че това, което чува от залата като гласове против сделката, му прилича на явен болшевизъм.

„Битият бит, цункания цункан”, каза на микрофон Божидар Здравков. „Нека не гледаме така, нека гледаме в бъдещето на града. Нека си оправим площада”, допълни в изказването си той.

Според Дани Каназирева общината е равноправен граждански субект в тази търговска сделка. „Големият въпрос е защо сега”, отправи питане към кмета тя, но отговор така и не получи.

В крайна сметка местният парламент гласува имотът да бъде купен за 600 хиляди лева с 34 гласа „За”, 8 „Против” и 5 „Въздържал се”, като прие и предложението на Едуард Сарафян сумата да бъде изплатена в две поредни години- 300 хиляди сега и 300 хиляди през 2020г.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина