АктуалноГласовеМненияНовини

Мая Манолова отива при протестиращите собственици на прасета в Първомай

„Вместо бърза реакция и умни решения, трайното впечатление е, че се абдикира от борбата с чумата и се прехвърля изцяло отговорността върху собствениците, нареждайки им сами да унищожат животните си.“

Омбудсманът Мая Манолова ще присъства на протеста на собственици на прасета, който е насрочен за 18 часа днес на площада в първомайския квартал „Дебър“. Общественият посредник отива при протестиращите по тяхна покана и във връзка с жалби, изпратени до институцията.

Припомням, че от два дни в Първомай има протести на граждани, които не са съгласни с наложеното принудително умъртвяване на свинете в „задния двор“ заради карантината от африканска чума в региона.

Хора от съседни села са събраха в града с искане заповедта за евтаназия на животните да бъде отменена, тъй като смятат, че тази превантивна мярка срещу разпространението на АЧС не е необходима и животните им не са болни.

Малко преди да отпътува за Първомай Мая Манолова написа в своя Facebook профил, че като омбудсман ще настоява не просто да бъдат обеззаразени дворовете на пострадалите стопани.

Свидетели сме на безпрецедентно социално недоволство, предизвикано от разпространението на африканската чума по свинете.
Като омбудсман бях призована от няколко места да се намеся в защита на дребните собственици. Наистина очаквах, че държавата ще си свърши работата, въпреки „проспания проблем“, но вместо това, напрежението ескалира с всеки изминал ден, заради неадекватната реакция на институциите. В същото време разпространението на заразата не спира, нараства лавинообразно, проблемът от Северна България се пренесе в Южна, а от вчера имаме регистриран първи случай на заразата и в Югозападна България. Недоумявам, толкова ли е трудно да се разбере, че хилядите стопани, които отглеждат свине в т.н. „заден двор“, го правят не за удоволствие, а за да оцеляват. Това е традиционен поминък и когато се посяга върху него, хората с основание се чувстват застрашени и готови да отстояват правата си. Недоволството им нараства заради безхаберието на държавата. Въпреки разясненията и обещанията за справяне с кризата, гражданите нямат доверие в институциите, съмняват се в необходимостта от крутите мерки, чувстват се като изкупителна жертва и заплащат жестока цена.
Вместо бърза реакция и умни решения, трайното впечатление е, че се абдикира от борбата с чумата и се прехвърля изцяло отговорността върху собствениците, нареждайки им сами да унищожат животните си. В същото време няма посочени места къде да бъдат заровени остатъците, което крие опасност от сериозни екологични щети.
Като омбудсман, призван да защитава интереса на гражданите, ще настоявам не просто да бъдат обеззаразени дворовете на пострадалите стопани, а хората да бъдат справедливо обезщетени и компенсирани за всяко убито животно и то със сума, достатъчна, за да възстановят поминъка си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина