АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Махнаха бариерата на Гребната база, била незаконна

Двата лева за вход са събирани без правно основание

Бариерата на ул. „Ясна поляна“ на Гребната база беше премахната в петък, с което се осигурява свободен достъп до спортната база и Гребния канал.  Отменена е и таксата от два лева, която хората плащаха досега, за да  ползват улицата.

Съоръжението беше демонтирано, след като областният управител Дани Каназирева  внесе в Община Пловдив правно становище, че заграждането на ул. „Ясна поляна“  е незаконно. Новият кмет Здравко Димитров и неговият зам. кмет Тодор Чонов реагираха светкавично, като  разпоредиха бариерата да бъде  премахната.

„За първи път, откакто участвам  в местната власт – доскоро като общински съветник, а сега като областен управител –  виждам такава бърза реакция. Пожелавам на кмета г-н  Здравко Димитров и неговия заместник  г-н Тодор Чонов да работят все така“, коментира Каназирева.

Като юрист тя е категорична, че бариерата е  поставена незаконосъобразно, тъй като улицата е публична собственост и не  може да се прегражда. Областният управител  напомни, че няколко пъти  заедно със съветниците  от „Съюз за Пловдив“  настояваха пред предишната градска управа да демонтират бариерата. През  пролетта  бяха  събрани  стотици подписи  на  граждани с искане за отваряне  на ул. „Ясна поляна“. Дани Каназирева като председател на групата  съветници  поведе същинска битка за премахването на  незаконното съоръжение. Подписката  беше  внесена в  Община Пловдив заедно с правното становище на  Каназирева.  От администрацията  обаче  нямаше реакция, нито желание за диалог

„Сезирахме Окръжна прокуратура, защото с преграждането на пътя  грубо бяха нарушени няколко закона“, припомни  областният управител.  В  становището си тя посочва, че за монтажа на бариерата  липсва решение на  Общински съвет.  В разрез с нормативната уредба /ЗМСМА и ЗОС/  ул. „Ясна поляна“ е  преградена със съгласието на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението, който  без правно основание е иззел  правомощията на Общинския  съвет.  Решението  за затваряне на улицата  не е публикувано  на интернет страницата на общината и не е изпратено за становище на заинтересовани организации .

На законодателно ниво /ЗМСМА, Закон  за общинската собственост,  Закон  за пътищата и Конституция  на България / е въведено изискването за използване на имотите – общинска собственост, включително и на улици,  за трайно задоволяване на обществени потребности в интерес на населението на общината. В случая  бариерата на  ул. „Ясна поляна“  беше монтирана  категорично в ущърб на интереса  на гражданите.

„Стана  още ясно, че  таксата от два лева за  вход на улицата  не фигурира в общинската наредба. Парите са събирани без правно основание, тъй като в приложението към  общинската наредба не е посочена  ул. „Ясна поляна“. Това  е правен абсурд“, коментира Дани Каназирева.

Един от сигналите на граждани, подаден до областния управител след встъпването в длъжността, беше за премахване  на бариерата.  „Преди седмица изпратихме от Областна управа правно  становище относно незаконосъобразността  на действията на Община Пловдив до кмета Здравко Димитров и поискахме  съоръжението да бъде демонтирано.  Радвам се, че г-н Димитров и г-н Чонов  толкова бързо решиха проблема“, допълни Дани Каназирева.

Пловдивчани възроптаха срещу преместването на ККП-то на входа на Гребната откъм Марица

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Уау, колко велико. Двамата лъжци извършиха нещо нечовешко – махнаха незаконната бариера и платените агитпропагандатори ни проглушиха ушите. Ся там сигурно паметник ще трябва, ама вежди да му мисли.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина