АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Малки пластики от рециклирана пластмаса показва в изложба Веско Кунчев

Птици и мотоциклети, създадени от рециклирани пластмасови изделия за еднократна употреба, са подредени в експозиция в известен пловдивски ресторант

Соня Попова

Уникална изложба на малки пластики, създадени от рециклирани пластмасови изделия за еднократна употреба, подреди пловдивчанинът Веско Кунчев.

„Пластмасата ни е затрупала навсякъде. Земята и океаните са замърсени, микрочастици пластмаса има дори във водата, която пием. Изправени сме пред гигантски екологичен проблем, а рециклирането на пластмасовите отпадъци не е приоритет.

На фона на всичко това, опитите на Веско Кунчев да претвори до болка познати от ежедневието пластмасови изделия в миниатюрни арт инсталации и малки пластики може да ви се стори като битката на Дон Кихот с вятърните мелници.

Те са малки и изящни и понякога не е лесно да разпознаете първоизточника – вилици, ножчета, лъжички и какво ли още не от разнородна пластмаса. Частично разтопени, причудливо огънати и преплетени, те образуват фигури, птици или просто абстрактни композиции. И магията се е случила: от изделия с кратък и неособено смислен живот са се родили предмети, на които с въображение е вдъхната душа. Създателят им не само им е дал нов живот и битие, но и е внесъл своя малък, но изобретателен принос за чистотата на нашата зелена планета“, пише в своята рецензия кураторът на изложбата Вихра Григорова.

Кунчев споделя, че страстта му да изработва пластики от отпадъчни материали е още от студентските му години. Негови познати неведнъж са се удивлявали, че докато разговарят с него, ръцете му сръчно създават някаква абстрактна фигура от пластмасова бутилка, кенче от безалкохолно или бира и обикновена медна тел.

Изложбата е експонирана в „Кухнята на рая“ и ще продължи до края на месеца. Тя показва около 30 малки пластики от сериите „Птици“ и „Мотоциклети“, като направата им е отнела на пловдивчанина близо месец.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина