АктуалноНовиниСъдТемида

Кучетата са веществени доказателства, които по закон се пазят до завършване на наказателното производство

Проблемът с овладяване на популацията на бездомните животни, действително е важен, но е извън компетентността на съда

В конкретния случай съдът е действал съобразно закона, спазвайки основен принцип в НПК, че веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство, пишат до редакцията ни от РС – Пловдив

Право на отговор*

„По повод публикация в сайта Podtepeto.com  „Кастрационната програма на Община Пловдив е блокирана заради конфискуваните питбули“ и изразеното в нея мнение на г-н Георги Тошев за мудност на съдебната система и за проведената му среща с част от ръководството на Районен съд  – Пловдив държим да изложим нашето становище.

Действително на 04.10.2018г. беше проведена среща на част от ръководството на РС – Пловдив с г-н Георги Тошев – представител на неправителствена организация „Право на живот по закон“, инициирана от последния. Срещата е некоректно пресъздадена от него. На нея г-н Тошев сподели за проблем, свързан с овладяване на популацията на бездомните животни, като изложи съображения, че кастрирането на животните е блокирано поради обстоятелството, че в ОП „Зооветеринарен комплекс“ гр. Пловдив се намират немалък брой кучета – веществени доказателства по НОХД №1440/2017г. по описа на РС – Пловдив. Изрази недоволството си от това, както и от обстоятелството, че делото е все още висящо. На същия беше обяснено, че делото се отличава с фактическа и правна сложност, което предполага решаването му в по-продължителен период, както и че разглеждането му е протекло в разумен срок, съобразен и с останалата служебна натовареност на председателя на съдебния състав. На проведената среща не е бил подлаган на коментар нито броят на действително работещите съдии в РС – Пловдив, нито пък е била използвана цитираната от г-н Тошев реплика „работим, искаме да ги изпипаме“. Г-н Тошев беше уведомен и за това, че кучетата са на съхранение в ОП „Зооветеринарен комплекс“ гр. Пловдив още от досъдебното производство и вероятно ще останат на съхранение там до влизане в сила на присъдата, срещу която има депозирани жалби и от двамата подсъдими.

Подчертаваме, че кучетата са били иззети като веществени доказателства от разследващите органи при проведено действие по разследване – претърсване и изземване, и са били оставени на отговорно пазене в „Зооветеринарен комплекс“ гр. Пловдив още от досъдебното производство. Нито съдебният състав, постановил присъда по делото, нито пък ръководството на РС – Пловдив може да се ангажира с предполагаем краен срок за завършване на наказателното производство, а от там и за решаване на въпроса със съхраняваните 41 броя кучета. В тази връзка на г-н Тошев беше разяснено, че поставения от него проблем, свързан с овладяване на популацията на бездомните животни, действително е важен, но е извън компетентността на съда. В конкретния случай съдът е действал съобразно закона, спазвайки основен принцип в НПК, че веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство. 

С оглед коректните отношения в бъдещата ни съвместна работа се надяваме при възникнали ситуации, касаещи дейността на институцията, да се обръщате директно към Районен съд – Пловдив, за да ви бъде предоставена необходимата информация, както това се е случвало досега.    

Милена Георгиева – и.ф. председател на Районен съд – Пловдив“

*П.П. Под тепето поиска коментар от пресцентъра на съда в същия ден – 9 октомоври 2018-а г, в който възнамеряваше да публикува и сигнала от НПО-то. Отговорът пристигна днес -11 октомври, в 17, 33 часа под формата на право на отговор.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина