АктуалноВкусът на градаГрадътЖивотЗабавление

Кулинарен пир в пловдивските ресторанти, спечелили Бакхус

Екипът на единствения дигитален гид в Пловдив LOST IN PLOVDIV ще ви разведе на кулинарен пир с някои от най-примамливите им предложения

За осемнадесета поредна година „Бакхус” раздаде награди на най-отличилите се ресторанти в престижния национален конкурс „Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino“. За радост на всички пловдивчани и гости на града една част от статуетките бяха донесени от столицата и в Града под тепетата.

Всички ресторанти се намират в Квартала на творческите индустрии – Капана и днес екипът на единствения дигитален гид в Пловдив ще ви разведен на кулинарен пир с някои от най-примамливите им предложения.

„Нова вълна: Брънч“ е категория, която отчита модерните тенденции от изминалата година, а именно бумът на заведения, предлагащи късна закуска, преминаваща в обяд. Селектирани са единствено места, чиято цялостна концепция и меню са организирани около брънча, а не го предлагат само през уикенда. Носителят на приза е Мулти Култи и ние си признаваме, че изобщо не сме изненадани. Препоръчваме ви задължително да го посетите за късна закуска и изобщо да не се свените да комбинирате ястието си с коктейл. Тотална класика са яйцата „Бенедикт”, но днес от гастро бара ни предлагат да заложите на по-екзотичния вкус на виетнамския сандвич Бан Ми.

Той се приготвя от виетнамска багета с квас, пастет от гъши дроб, контрафиле в азиатска марината, хой син майонеза (приготвена на място от класически китайски сос хой син),  свежа краставичка, азиатска туршия от морков и дайкон (японска бяла ряпа) и халапеньо. Съчетайте го с авторския коктейл Азия, който представлява туист на Блъди Мери с цвекло и азиатски подправки (чили тогараши, уасаби, табаско и соев сос.), за да подсилите още повече вкусовете и да се пренесете директно през континента.

Огромното разнообразие от напитки в заведенията от типа гастро бар позволяват да комбинирате всяко ястие с най-различни напитки, подходящи за него. Комбинацията food pairing доставя с всяка хапка абсолютно различно преживяване, когато избирате различни напитки (вино, бира, коктейл).

В категория „Дебют” на първо място триумфира едно от най-новите места в Капана Tams House. Тяхната концепция най-точно може да се определи като Wine and Dine, или мястото, където всяко предложено ястие може да се консумира със специално подбрано вино. Тук ви предлагаме задължително да пробвате патешкото магре, печените ребра без кост и…десертите. А те са просто божествени. Тотален хит е прочутото „Яйце”, което представлява чийзкейк от лайм и лимон с жълтъци от манго и всичко това в обвивка от бял шоколад. Вкусът е божествен и изобщо не преувеличаваме – сладкото и свежестта на лайма се съчетават по неповторим начин. Другият ни вариант е „Ябълката на раздора”, а защо не и двата!? От и заведнието ни издадоха, че вече работят по обновено пролетно меню с повече риба, свежи аромати и ястия, които се комбинират с лекия вкус на бялото вино. Разбира се, десертите остават, така че имате време да им се насладите.

Няколко крачки встрани от дебюта е и любимецът на читателите. Пловдивският „Паваж” за трета поредна година е победител в категорията  „Ресторант на читателите” и хеттрикът е сериозно доказателство, че той продължава да бъде тотално явление на българската кулинарна сцена. Резервацията за обяд или вечеря е абсолютно задължителна. Нашият екип се срещна лично със собствениците, за да ни презентират и най-актуалните изкушения, които ви съветваме да пробвате още днес.

На пролетна вълна със сигурност ще ви настрои агнешкото печено, което се приготвя на ниска температура повече от 20 часа. Гарнирано е с ориз, приготвен с гъба кладница и кралска печурка, зелена салата и краве сирене от Борино. За експериментаторите с месните вкусове задължителен е конския стек – смело предложение и един от основните акценти в сезонното меню. Десертите вече се приготвят в сладкарското ателие, обособено в специално помещение и този сезон ни връщат детството с домашна суха паста. Тя е с карамелизиран център и карамелизиран бял шоколад, а отгоре залята с тъмен шоколад, който изпълва небцето ни с неземна сладост. За Великден подготвят козунаци, още повече сезонни предложения с продукти от личната им градина и обещават да изненадват постоянно с интересни комбинации, които да отговарят на все по-големите очаквания на клиентите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина