АктуалноБългарияНовиниПод небето

Коронавирусът блокира износа на български вина за Китай

Контейнери с еликсира стоят в морето на две големи пристанища

Големи количества наше виното стигат до Руската федерация, чрез прекупвачи в Сърбия

Нито един литър български вино не е стигна през тази година до иначе големия пазар в Китай, заради коронавируса. Това съобщи инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното, по време на брифинга преди откриването на VI-тия мегафорум за агробизнес, вино, храни, напитки и оборудване в Международния панаир в Пловдив.

„12 контейнера с български вина са блокиране на двете големи китайски пристанища в Хонконг и Гуанджоу. Все още не е ясно дали виното ще бъде допуснато до китайския пазар,“ поясни Коев.

По думите му, за българските винопроизводители китайкският пазар е изключително важен. Само миналата година от страната са изнесени 5,5 милиона литра наше вино за Китайската народна република.

Общо износът на вино за 2019-та година е 64 000 000 литра към световните пазари. 85 на 100 от тях заемат бутилираните вина, останалите 18% са наливните количества. През 2018-а износът е бил в същите количества.

„Не мога да дам примери за български продукти, които са спрени заради коронавируса, но ние на този процес не можем да повлияем“, заяви в Пловдив министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на журналистически въпрос дали и други продукти от България не са допуснати до китайските пазари.

„Това са винаги ситуации, които са извънредни, форсмажорни и са свързани с подобни епизоотии, които възникват. Ние имаме пребогат опит с епизоотиите при животните. Истината е, че трябва да спазваме всичко, като ограничения, за да предотвратим разпространението на която и да е болест“, добави Танева.

От Националната лозаро-винарската камара отчетоха още един проблем с пазарите в Азия, който обаче не е толкова нов. Председателят на камарата Пламен Ангелов обясни, че България изнася наливно вино към съседна Сърбия, от където то се предлага на необятния руски пазар, след като сръбските дистрибутори го бутилират. В същото време износът на вино от българската страна към Русия е изключително слаба.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина