АктуалноЗабравеният град

Колко имена на Пловдив знаете?

Евмолпия, Филипопол, Пулпудева и… научете повече в текста

Като един от най-старите градове в света, Пловдив започва съществуването си преди повече от 6000 години. Вече сме разказвали в друг материал откъде е започнало формирането на селището, но днес ще се спрем на многобройните названия, които жителите и завоевателите му са му давали.

Счита се, че най-ранното име е Кендрисия /Кендрос/. То вероятно произлиза от кедровите гори, за които пишат древни летописци, или от тракийското племе – кендриси. Именно траките са първите, които създават върху Трихълмието укрепено селище, наричайки го впоследствие Евмолпия или Евмолпеида. Учените свързват произхода на името с тракийския герой Евмолпус или весталките в храмовете – евмолпеи.

През 342 г. пр.н.е. Филип ІІ Македонски /или негови войски/завладяват  града. Това събитие е последвано от нова смяна на името. Той вече се назовава Филипополис, което ще рече Град на Филип.  През този период селището се разраства значително, като едновременно с това се превръща в една от отправните точки на колонизаторската дейност. В някои от по-старите карти градът още се нарича с това древно име. То е в основата и на названията, дадени на Пловдив от временните му окупатори, какъвто е случаят с турите, нарекли града Филибе.

По време на римския император Claudius империята включва тракийските земи в своите предели и Пловдив става център на римската провинция Тракия. Тримонциум, или в превод Градът на трите хълма, се превръща отново във важно средище на културата и стопанския живот. Тук се събират данъци, коват се монети, строят се бляскави сгради, аристократични домове, внушителни крепостни стени. Римската епоха /І-VІ век/ е един от най-значимите периоди на Античността, през която градът бива описван като величествен.  Отново по време на Римската епоха, когато управляват Флавиите, на града е било дадено името Флавия, а жителите му получават граждански права по римските закони. Пак по това време, Пловдив е бил известен още като Улпия, Неокор и Метропол, доказват сечените по онова време монети.

През първата половина на седми век започват първите масови заселвания на славяни, които в съжителство с траките, интерпретират името на града от Филипополис на Пулпудева, а после то се трансформира в Пълдин (Плъвдив) и Пловдив, с което наименование е известен и до днес.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина