АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Колко езика се говорят в Пловдив днес

Отговорът на този въпрос за 2020-та година ще стане ясен на 21 февруари по време на Вечер на езиците в Пловдив, която ще събере мултикултурната общност в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“ от 17,30 часа

Входът е свободен  

Акцент на вечерта е филмът „По следите на Глаголицата”, заснет специално за събитието

Магията на Пловдив е в многообразието и факта, че Древният и вечен град винаги е бил приласкаващ към хората, избрали го за свой. Към петте вкоренени от векове общности в града под тепетата – българи, турци, арменци, роми и евреи –новото време и липсата на граници доведоха за живот в Пловдив десетки други общности.

Колко езика се говорят в един от най-старите живи градове в Европа в XXI-ви век допреди две години никой не си бе направил труда да проучи. За пръв път такава информация бе изнесена от организаторите на първото честване на Деня на майчиния език, който според календара на ЮНЕСКО се отбелязва от 20 години, а в Пловдив от две.

“Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.”  Този откъс от романа-приказка на Антоан дьо Сент – Екзюпери „Малкият принц“ звуча на български, а след това на още 25 езика, сред които китайски, монголски, персийски и ксоса…, в Пловдив на 21 февруари 2018-а в Камерна зала на Областна администрация – Пловдив. Тържеството бе отбелязано под патронажа на тогавашния Областен управител Здравко Димитров, сега кмет на града, и Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Инициативата дойде от Българо-турския литературен клуб и бе подкрепена от Клуба на Консулите в Пловдив.

Накрая хора от цял свят пяха ЗАЕДНО „Ние сме светът!“ (ВИДЕО).

През емблематичната 2019-та, когото градът бе Европейска столица на културата, на празника стана ясно, че Пловдив говори повече езици, отколкото са официалните на територията на Старата госпожа.

Тогава Хора от цял свят играха хоро в Малката безилика (ВИДЕО), а  Хамлетовският въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“ звуча на 35 езика плюс жестомимичен.

Днес в света се говорят повече от 6000 езика. 2500 от тях са застрашени от изчезване. 33 са европейските езици.

На колко езика говори Древният и вечен град през 2020-та ще разберем на 21 февруари, четвъртък, от 17.30 часа в аулата на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”, по време на Вечер на езиците в Пловдив.

Ще разберем как звучи приспивна песен на всеки един от тях. Идеята на празника е да подчертае заслужената роля на всички езици в изграждането на културната идентичност и творчество.

На празника по инициатива на Българско-турския литературен клуб ще се проведе многоезично състезание, в което ще вземат участие представители на различните общности в града, ученици от езиковите гимназии и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища. Събитието е част от Културния календар на града и се реализира с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив.

Според регламента участниците влизат в надпревара в три етапа. За представянето си в първи кръг те имат предварителна задача да издирят популярни автори, на които тази година се отбелязват кръгли годишнини и да подберат цитати от техни произведения. Публиката ще чуе в оригинал крилати мисли от „Робинзон Крузо”, откъси от приказки на братя Грим, вдъхновяващи цитати от „Дон Кихот”, стихове на Джани Родари и Сергей Есенин, житейски мъдрости на Антоан дьо Сен Екзюпери.

Във втори кръг състезателите ще представят приспивна песен на майчин език, а в трети – характерен танц.

Сред участниците ще има също момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.

Престижно жури – проф. Христина Тончева от Пловдивския университет, проф. Тони Шекерджиева-Новак – ректор на АМТИИ, Нели Попова-Коева – директор на НУМТИ „Добрин Петков” и Хюсеин Ергани – председател на Клуба на консулите, ще оценяват представянето на отборите.

Акцент на вечерта е филмът „По следите на Глаголицата”, заснет специално за събитието. Тази година се навършват 1165 г. от създаването на славянската писменост и 40 години от провъзгласяването на светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. СПРЕТЕ ЗА ЖИВЕЕТЕ В 1940-ТЕ! ПЛОВДИВ Е МУЛТИКУЛТУРНА СТОЛИЦА И ЗАНАПРЕД ТРЯБВА ВСЯКО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО изпълзяло от най-пропадналите дупки на света ДА МОЖЕ ДА ИДВА ДА УЧИ В PLOVEDIV ЛЕГАЛНО КАТО НИ ОБЛАГОРОДЯВА И НИ УЧИ НА КУЛТУРА И НИ ДАВА ВКУСНА ХРАНА! ЗАЩО НЕ МОЖЕМ ДА СМЕ КАТО НА ЗАПАД??? ВИЖТЕ ЕДИН ХУБАВ ГРАД КАТО БИРМИНГАМ КОЛКО Е ПРОГРЕСИВЕН! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ГОСПОДИНЕ!!!

    1. Г-жо, Голдбер, чета ви коментара и плача от щастие, че в нашата държава има такива трезво мислещи хора като вас, а не изостанали дървеняци расисти с бинарно мислене и идеи от Средновековието. Затова нека всички дружно да подкрепим новата партия „Няма такава гъргара“ на изборите за да се превърнем в един достоен мултикултурен център! Поздрави!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина