АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Кмет на колело (ГАЛЕРИЯ)

Как Костадин Димитров направи районното кметство мобилно

Иво Дернев

„Ето го- кметът с колелото”. Така ежедневно тракийци се обръщат към Костадин Димитров, който върти педалите на произведения в Пловдив градски велосипед Ферини, за да обходи микрорайоните в жилищния район или да провери сигнал по конкретен проблем. Райкметът хвърчи с двуколката си през целия ден из квартала.  Той е и първият градски управник, който мотивира администрацията си да се движи екологично и здравословно, като направи мобилен екипа си в кметството.

Няма по-приятен, лесен и полезен начин за придвижване от велосипеда. Пловдив е перфектен град за каране на колело. А Тракия в това отношение е най-развитият район. Затова и аз се възползвам от условията, които сме създали през последните осем години, обяснява Костадин Димитров.

Казва, че с двуколката си се придвижва значително по-бързо из района, отколкото, ако ползва автомобил например. В Тракия има 15 километра велоалеи, тротоарите са подходящи за колоездене заради широчината си, булевардите също го позволяват.

Проблемът е, че повечето хора карат колела само за развлечение, събота и неделя, при хубаво време. Ежедневното работно каране на колело ти дава много предимства. По-бърз си, по-мобилен. По-близо си до околния свят, а в моя случай- и до хората от района, с които общувам много по-лесно така. Това движение ти дава нужната доза спорт, свобода и най-важното- колоезденето пази околната среда. Но не на последно място- по-евтино е. Всичко това дава качество на живот. Ако повече хора решат да го има, ще се повиши не просто индивидуалното качество на живот, а и качеството на живот в целия град, за всички. Представете си, че 100 тракийци решат да идат до центъра не с колата си, а с колелото си, усмихва се кметът и запален велосипедист.

Подчертава, че осъзнава защо колоезденето в Пловдив не е масово, въпреки че градът дава всички условия и възможности за това. Това е малко балкански синдром. Трудно е да си пречупим мисленето. Свикнали сме да сме на последен модел автомобил, защото в противен случай нямаме самочувствие. А то, самочувствието, не идва от там. То идва именно от качеството на живот. В началото като ме видеха на колелото малко с насмешка реагираха хората. Чувах „Какво става, колата ли се развали?”. Или „Дотам ли я докара кметът, автомобил да не може да си позволи?”. Боря се с този манталитет и се радвам, че все пак много хора ме гледат като добър пример, а не иронично. А други дори последваха този пример, доволен е Костадин Димитров.

Казва, че всячески се старае да качи хората от района на колело. Той е двигателят на най-голямото велосъбитие в последните години в града- откриването на велосезона в Тракия. Тази година се включиха близо 1300 души, дошли от целия град, не само от квартала.

Създадохме необходимите условия за колоездене и в парк Лаута. Условия ще има и в новия парк на Тракия. В Парка на репресираните пък имаме трасе за екстремно каране на колело. Слагаме където можем велостойки. А вече се мисли и в посока въвеждане на цялостна градска система за велосипеди под наем. Стараем се. Кметството показва, че колелото е на почит в района. И много хора ни последваха. Освен това администрацията вече е пример за градска мобилност. Взех два велосипеда на нуждите на общинска охрана, които вече се ползват от всички хора от администрацията. Същото се отнася и за четирите електрически триколесни тротинетки, които купихме за екипа на кметството. Всички служители ги ползват, за да обхождат микрорайоните. Хората си вършат работата с тези триколки, допълва Костадин Димитров.

В момента той е в отпуск, но прави предизборната си кампания отново върху градското си Ферини. „Ето го, кметът с колелото идва”, кефят му се хората. „Не искам да ме сочат с пръст като извънземно, а просто да направят като мен”, обяснява той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. „Балкански синдром “ викаш кмете? А неспазването на ЗДП, какъв синдром е? Управленчески? Прави си чалга мероприятията и не се прави на интересен гражданино.

  2. Браво и поздравления! Кмет, архитект и администрация – страхотни сте, невероятен екип. Направихте страхотни неща в Тракия. Тя стана истинско европейско място за живеене. Лаутаджии сме щастливи и доволни – Продължавайте и работете – ще гласуваме за вас! Успех и работа!

  3. Мога да кажа само БРАВО! И АДМИРАЦИИ за Костадин Димитров!
    П.п. Не живея в кв. Тракия, но и аз като г-н Димитров карам колело почти всеки Божи ден 🙂 Само че не по велоалеи, поради липса на такива там, откъдето минавам.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина