АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовини

Кметът: Продължаваме проекта Европейска столица на културата и занапред

„Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол “  е фокусът на тазгодишното издание на Международната среща по туризъм

„ Днес Пловдив се превръща в туристическо средище не само заради безспорното си място в културната карта на света, но и с богатото си културно наследство,  разнообразни културни прояви, а през последните няколко години туристическата индустрия в Пловдив преживя истински бум”. С тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров откри 11- то поред издание на Международната среща по туризъм.

Тя е част от събитийния календар на Община Пловдив, който събира отново на едно място международни и български експерти от туристическия бранш, представители на общините.

„Пловдив има огромен потенциал. Ще продължим да увеличаваме ръста на туристически посещения, още повече, че през настоящата година сме Европейска столица на културата и привлякохме вниманието на хора от цял свят към България и Пловдив“, подчерта кметът. Той заяви, че община Пловдив ще продължи проекта Европейска столица на културата и занапред, като ще продължи да подпомага инициативи и събития, които допринасят за утвърждаването на Пловдив като привлекателна дестинация за културен туризъм.

„Пловдив е една от 9-те дестинации, които Министерството на туризма разработи още през 2015 г. и които всяка една година надграждаме чрез тяхното популяризиране, използвайки различни форми на дигитална и традиционна реклама“, коментира министър Николина Ангелкова.  Тя не пропусна да отбележи, че градът има сериозен потенциал  по отношение на и на балнео и спа туризма, за което има подписано споразумение с германските здравно-осигурителни каси за посещения на немски туристи.

Основната тема, върху, която попада фокусът на тазгодишното издание на Международната среща по туризъм, е „Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол “ в чест на включването им в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. Общият брой на участниците на форума е 76 от 14 държави – Турция, Германия, Украйна, Кипър, Италия, Англия, Мароко, Македония, Хърватия, Словакия, Румъния, Швеция, Нигерия и България. Интересът на чуждестранните участници ежегодно е провокиран от добрите възможности за делови контакти, които предоставя форматът, както и фактът, че на едно място се събират представители на всички заинтересовани страни от туристическия бранш да споделят идеи, опит и да дискутират тенденциите в туристическия сектор.

По думите на министър Николина Ангелкова туризмът ще продължава да бъде един от фокусите на икономиката в града. „Летището е изключително важно за Пловдив, като очакваме до края на годината да бъде обявена концесията, което да привлече повече полети към област Пловдив и по-конкретно към зимния курорт Пампорово“, уточни тя.

Министър Ангелкова коментира още, че ще предложи форума – Международния съвет по туризъм, да се впише в годишната програма за Национална туристическа реклама на страната, с което ще насърчи устойчивото му надграждане. Това тя ще направи по време на Националния съвет по туризъм, който ще се проведе на 19 ноември в к.к. Боровец.

За първите девет месеца на годината има 7,8 милиона чуждестранни туристи, които са посетили България, което е спад от 0,8%. 2,8 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е спад от 0,3%. 4,6% е ръстът от нощувки или в парична стойност това са 1,350 млрд. лева.

Сред официалните гости на събитието бяха и областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, заместник-кметът Йордан Ставрев, изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и други.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Можем например да намерим полагаемото си място в културната карта на света с най-грозната сграда посветена на културата. Досещате се, става дума за онова над Голямата базилика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина