АктуалноМненияНовиниПод ножа

Кмет предприе извънредни мерки за чистотата на въздуха

За сега не в Пловдив

Столицата обявява на сайта си какво се диша там, под тепетата информацията е завоалирана само на сайта на местната екоинспекция

Соня Попова

Рано тази сутрин столичният кмет Йорданка Фандъкова публикува в социалните мрежи, че се очаква превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата, както и линк към същата информация на сайта на Столична Община. Веднага обяви и мерки, свързани със замърсяването.

„Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха…“

В същото време някои пловдивски медии се опитаха да пришият подобна новина и на Община Пловдив. Репортерска проверка на Под тепето показа, че както винаги подобна информация на сайта на местната администрация липсва.

Според сайта на Европейската агенция за околна среда положението в Пловдив е много лошо.

Информация за състоянието на въздуха, който дишат пловдивчани и гостите на града, съобщена от местна институция има само на сайта на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и както винаги, тя е съобщена по-възможно най-завоалирания начин.

От там става ясно, че за изминалите два дни от декември във втроия по големина град в страната положението се влошава. Превишението на  средно – денонощната пределна норма за ФПЧ10 за неделя е било три пъти над нормата: „02.12.2018 г. – 2.77 пъти СДН в пункт АИС „Каменица“ и 3.2 пъти СДН в пункт АИС „ЖК Тракия“.

Естествено без нито дума за препоръки, камо ли пък мерки за справяне със ситуацията.

Това е си е част от правилата на кризисния PR – съобщаване на лошите новини завоалирано.  Обаче има правила и за успешния PR, които следва кметът на София – да даваш алтернатива.

Все пак е начало и то от столицата, което дава надежда да кажем „За сега в София, скоро и в други градове“.

А до тогава остават въпросите:

Да дишаш или не?

Да паркираш или не?

Да се возиш или не?

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина