АктуалноНовиниСъдТемида

Кметът на Куклен и Фаталната Надежда отново се изправят пред съда

Съдебното преследване срещу тях започна преди четири години

Костадин Павлов е обвинен в подкуп, търговия с влияние, длъжностно престъпление и документни престъпления, а бизнес дамата Минчева за даване на подкупи

Двамата бяха арестувани в края на август 2014-а година

Изпълняващият длъжността кмет на Община Куклен до лятото на 2015-а година Костадин Павлов, а преди това зам.-кмет на същата и станалата пословично известна като Фаталната Надежда ще се изправят днес отново пред Окръжен съд – Пловдив.

Костадин Павлов е обвинен във вземане на подкуп, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение и документни престъпления. Срещу бизнес дамата Надежда Минчева има две обвинения за даване на подкупи.

????????????????????????????????????

Според прокуратурата,под протекцията на Павлов при обявена обществена поръчка за доставка на храни към социалните заведения в общината офертите на различните фирми са били разглеждани тайно предварително. След като се изяснявала най-атрактивната цена е подавана информация на Минчева, с цел да даде оферта с още по-ниска стойност, за да спечели.

Според държавното обвинение, през периода април – 14 май 2013 г. Павлов е приел 3000 лева подкуп от Фаталната Надежда и друг от 1200 лева, предназначен за член на комисията по провеждане на конкурса. По време на процедурата и.д. кметът е скрил документи и предоставил информация на Надежда Минчева, която се е облагодетелствала чрез фирмата си „Надежда 2000“ с над 74 хиляди лева – стойността на едногодишен договор по доставка на храни за домашен социален патронаж в Куклен.

Съдебното преследване срещу тях започна преди четири години. Двамата бяха арестувани в края на август 2014-а година, а после пуснати под гаранция в размер на по 4 000 лева на човек.

Най-тежкото, предвидено от Закона, наказание за престъпленията, в които екс кметът е обвинен е лишаване от свобода от три до петнадесет години, глоба до 25 000 хиляди лева, конфискация на до е1/2 от имуществото и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Надежда Минчева пък може да получи присъда лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Припомняме, че Фаталната Надежда се яви в Съдебната плата за последно през септември тази година, когато трябваше да рестрартира делото срещу нея и бившата кметица на пловдивския район Централен Райна Петрова. А през месец ноември 2017-а година състав на Окръжния съд – Пловдив оправда и двете. Райна Петрова бе призната за невинна по обвинение за извършено престъпление по служба, а Надежда Минчева по обвиненията за даване на ваучер за екзотична екскурзия за близо 10 000 лева и упражнено влияние спрямо длъжностно лице при процедура по възлагане на обществена поръчка. Апелативен съд отмени това решение, като намери за основателни възраженията на прокуратурата за противоречиви мотиви за оправдателната присъда. Освен това апелативните магистрати констатираха, че обвинителният акт не е юридически прецизен. Въз основа на това делото, което се влачеше пет години, трябваше да започне отново.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина