АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Кметът за 100-те дни управление: Винаги може по-добре, но съм доволен

Заяви, че следва заявката преди изборите за открито управление, въпреки критиките заради директните назначения на главен архитект и нов шеф на „Старинен Пловдив”

Всички дирекции се оглеждат, никой не е защитен, отговори зам.-кметът Кирчев на въпрос за кадрови промени в администрацията

„ Първите 100 дни на управление не ги чувствам като 100 дни на толеранс. От първия ден започнахме да решаваме проблеми”. Така започна представянето на първия си отчет от началото на мандата си кметът Здравко Димитров. В присъствието на всички деветима заместника от екипа си и на част от районните кметове, градоначалникът изброи стореното в рамките на стоте дни от управлението му.

Похвали се с първи стъпки в посока справяне с проблемите с трафика, със срещата с Индра за системата за електронно таксуване, със спасени 38 милиона лева за реализирането на проекти по оперативна програма „Региони в растеж”. Заяви, че следва заявката преди изборите за открито управление, давайки за пример приемния ден и срещите с различни групи от хора по различни казуси. Въпреки че критиките за непрозрачност и липса на комуникация с гилдиите са заради директните назначения на главен архитект и нов шеф на ОИ „Старинен Пловдив”.

„ В момента в управлението на града има ясни правила. Решения се вземат на светло и открито. Ако правим грешки си ги признаваме. Като например обявените за продажба два общински имота със зелена част в тях, които веднага извадихме от списъците за разпореждане с имущество на микрофон в пленарна зала. Нищо няма да направим без консенсус и ако противоречи на закона”, каза Здравко Димитров.

Отчете, че над 100 души са минали през двата му приемни дни досега, като предстои трети. „ С екипа се опитваме да се справяме с проблемите на хората в движение”, заяви кметът.

Относно свършеното в сферата на транспорта изброи срещата с Индра, кръстовищата с нова регулация, към които ще бъдат прибавени още десет, поетапното въвеждане на електронно таксуване. „Лично го пробвах по линия 25. Може и по-бързо да става, но машините са такива. Предстои пускането на електронните табла на всички спирки, подготовка за еднопосочно движение в центъра и въвеждане на Зелена зона след обществено обсъждане”, съобщи Димитров.

В сферата на образованието се отчетоха отделените средства за проектирането на две нови училища, които ще бъдат изградени с пари от държавата- нова сграда на Математическата, която според Димитров трябва да е в района на езиковите гимназии, и нов корпус в Хуманитарната.

В областта на екологията в момента се работи по проекта за подмяна на печките с твърдо гориво, като досега са обработени 127 декларации на желаещи да се отоплят с климатик, пелети или парно.

„Пламен Райчев успя да спаси 38 милиона лева по региони в растеж, за които не се е работило”, информира градоначалникът. Заместникът му уточни, че става въпрос за следните проекти и съответните средства за тях- 9,9 милиона за обновяване на градска среда, 7 милиона за изграждане на нови социални жилища, 3,6 милиона за енергийна ефективност на пет сгради, 8,7 милиона за образователна инфраструктура и 9,2 милиона за Гладно поле. Проектът за Небет тепе и Източната порта, който е на индикативна стойност 9 милиона лева, кандидатства по друга ос на оперативната програма.

По повод социалните дейности кметът предупреди, че ако някой се отнася без уважение към децата и възрастните хора, няма да бъде никак толерантен.  И посочи, че в рамките на първите сто дни се работи активно по програмата за заетост на безработни лица, в която вече са се записали 600 души, както и по създаването на експертен съвет за социални дейности.

„Приключи сагата с пазара на Младежка. Ще намалим или отстраним този пазар, който няма как да съществува в този си вид. Нека хората от квартала да кажат дали да има значително по-малък пазар в близост до бул. „Копривщица”. Другата част от Младежка ще е зелена зона”, спря се в детайл на този акцент от отчета си кметът.

В сферата на културата изброи техническия проект за кино Космос, чийто изготвяне трябва да започне, договорката с Министерството на културата за ремонт на Концертна зала, както и внесения проект за Небет тепе и Източна порта.

Припомни, че тази година ще се инвестира над 1 милион лева в улици и тротоари в Тютюневия град.  „Министър Боил Банов ще идва в края на месеца за обща среща за къща Ламартин с френското посолство. Ще говорим с него и за Тютюневия град, за да се избистри концепцията. Там има собственици, но има и много голям обществен интерес. Всичко там трябва да се регламентира”, смята Здравко Димитров.

Спря се и на ремонта на училище „Любен Каравелов”, който приключи съвсем скоро, за да посочи заварен проблем. „Там трябва да започне изграждането на спортна зала, но на мястото, което трябва да се случи това, има трафопост. Не знам кой е правил документацията, не знам как е допуснато това нещо. Не ми се говори даже”, вдигна рамене Здравко Димитров. Уточни, че е водил разговори с ЕВН за преместването на трафопоста, което не е евтино начинание, а от дружеството са проявили разбиране.

„ Винаги може по-добре, но съм доволен от първите сто дни на мандата си. Имаше много проблеми, които трябваше да решаваме в движение, но не упреквам никой за това. Доволен съм и от заместниците си, и от районните кметове- инициативни са и работят. Има и главен архитект в общината, който се справя много добре”, каза още Здравко Димитров.

„Чомаков остави над 40 милиона лева в касите на общината. Това е в най-смелите ни сънища. Много промени са започнати с неосигурено финансиране”, обясни кметът и уточни, че одитът на предходния мандат на Иван Тотев върви.

Не скри, че ще има промени в общинските дирекции. „Както във вашите редакции стават промени, така и в общината стават”, подчерта Димитров. Заместникът му Илия Кирчев коментира новините за подготвяне на уволнение на шефката на Местни данъци и такси. Той мотивира това намерение с нужда от нов екип в звеното и промяна в данъчното обслужване, като уточни, че няма критики към Цвета Попова.  „Просто един човек на едно място  дълго време придобива рутина.  Всички дирекции се оглеждат, никой не е защитен”, каза Кирчев. Като допълни, че задълбочен одит ще върви и по отношение одобрените проекти от фондация „Пловдив 2019”. Той ще се прави от експерти и трябва да отговори на въпроса какъв е ефектът от реализираните проекти и какво е въздействието върху града.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. АБЕ ПИНОКИО ДОКОГА ЩЕ ЛЪЖЕШ. ЧОМАКОВ ОСТАВИ ЗАЕМ ОТ 50 МИЛИОНА ГЛУПАКО И НИКОГА НЕ Е ОСТАВЯЛ В КАСИТЕ НА ОБЩИНАТА 40 МИЛИОНА. ПРЕДИ ДА ПЛЯМПАШ ГЛУПОСТИ СЕ КОНСУЛТИРАЙ С НАТАЛИЯ ДЕЛЧЕВА. СЛАВЧО АТАНАСОВ БЕШЕ ТОЗИ , КОЙТО ОСТАВИ НА ТОТЕВ 26 МИЛИОНА И НИТО ЛЕВ ЗАЕМИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина