АктуалноГласовеМненияНовиниСпортСпортен Пловдив

Китайската гребна армада гребе по 40 километра на ден в Пловдив китайски отбор по гребане в Пловдив

Китайските гребци са в Пловдив от миналата седмица и се готвят за Световната купа по гребане от 10 до 12 май. Сю Цюан, вицепрезидент на Китайската федерация по гребане и мениджър на китайския отбор смята, че техните състезатели могат да вземат медали във всички дисциплини, в които ще участват.

Господин Сю, разпознаваем спорт ли е гребането в Китай?

Китай има добри природни условия за гребане – големи, спокойни реки и естествени езера. Създали сме и 8 изкуствени канала за гребане. От 2017 година страната ни има национална програма за популяризиране на гребния спорт. Най-известните центрове на гребането са в градовете Хангчжоу, Гуиян, Ухан, Гуандон. В тези центрове тренира националния отбор на Китай през зимата. През лятото най-добрите ни гребци тренират в Талиен и Пекин.

Колко хора тренират гребане в Китай? Как ги привличате за този спорт?

Трудно е да кажа с точност колко са китайските гребци. Имаме стотици клубове. Моята цел е китайските гребци да печелят повече медали на международни състезания – по този начин гребането става разпознаваем спорт в Китай и все повече китайци започват да се интересуват от него. Част от работата на китайските треньори по гребане е да посещават училищата и университетите и да привличат млади състезатели.  Най-добрите университети имат свои отбори по гребане като например Пекинският и университетът Цинхуа. Учениците от средните училища също имат свои състезания. Децата в Китай започват да тренират гребане от 14-15 годишни.

Господин Сю, кой финансира гребането във Вашата родина?

Гребането в Китай се финансира по 3 начина. Най-големите средства се отпускат от държавата – това са пари от държавния бюджет. Вторият източник на финансиране са големите китайски компании – това сме заимствали от Европа. Целта е относителният дял на средствата от компаниите да расте. Клубовете имат и трети източник на приходи – любителите на гребането, които са аматьори, но не състезатели, плащат такса за треньор, за лодка, за залата за фитнес.

С какви амбиции идва китайският отбор по гребане за състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив?

Дойдохме в Пловдив с 89 гребци – мъже и жени и 6 треньори и специалисти по възстановяване. Ще участваме общо с 16 лодки – мъже и жени в леката и в тежката категория. Ще тестваме по 3 лодки от двойките скул в леката категория за мъже и жени. Възможно е да вземем медали в почти всички дисциплини, но това не е цел на участието ни в Пловдив. Вярвам, че можем да подобрим класата си в следващите две състезания за Световната купа и да достигнем най-добра кондиция за световното първенство по гребане през тази година и за олимпиадата през следващата.

С какви спортни качества на вашите гребци можете да осъществите амбициите си?

Основното е, че нашите състезатели работят като отбор. Нашата сила е в трудолюбието, дисциплината и издръжливостта – по време на тренировки, волята за победа – по време на състезания.  Всеки треньор работи не само за физическите качества, но и за да изгради психика на победители на гребците си. Дневната тренировка в Пловдив продължава от 4 до 6 часа и включва гребане от 30 до 40 километра, работа за сила в залата, както и крос. Тук ще се състезаваме с лодки „Филипи“ и „Емпахер“. Закупихме ги от италианския национален отбор и ги държим постоянно в Италия за състезанията в Европа. В Китай също произвеждаме лодки, но не е изгодно да ги превозваме на големи разстояния.

Кои ще бъдат основните ви конкуренти за Световната купа по гребане?

Преди да започне състезанието всички участници са потенциални съперници. Ще следим лодките на САЩ, Холандия, Румъния, Германия, Нова Зеландия, Англия. И лодките на България също, защото вече имаме информация, че имате силни гребци в дисциплини, в които и ние имаме амбиции.

Имате ли достатъчно добри условия за тренировки в Пловдив?

Пристигнахме в Пловдив малко преди другите отбори, за да се адаптираме към температурата, околната среда, храната. Гребният канал е отличен и много ни харесва да тренираме тук.  Атмосферата в България е една от най-приветливите, които сме срещали по света. Организационният комитет в Пловдив и Българската федерация по гребане са много коректни партньори – разбрахме се предварително какво ни е нужно и го получихме навреме. Имаме отлични условия за тренировки. От нас зависи как ще ги използваме, за да се представим достойно.

Ето и дисциплините, в които ще се състезават китайските гребциа:

лека категория:

жени двойка скул – 3 лодки, скиф
мъже двойка скул – 3 лодки

тежка категория:

жени:
– четворка скул, двойка скул и скиф – в скуловото гребане

– осморка, четворка без кърмчия, двойка без кърмчия – в разпашното гребане

мъже:

двойка скул
– четворка без кърмчия и двойка без кърмчия – в разпашното гребане.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина