АктуалноЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Кино „Космос“ зее отворено, лампите светят

А 5 идейни проекта се състезават за реновирането му

Соня Попова

По обявения от Община Пловдив пореден архитектурен конкурс за ремонт на Кино „Космос“ са постъпили пет предложения, разбра Под тепето. Наградният фонд в надпреварата е общо 20 000 лева. Авторът на класирания на първо място проект ще получи половината от тях и право да го реализира, премията за второто място е 6 000 лева, а за трето- 4 000. Конкурсът е анонимен.

Определената от общината прогнозна стойност за проекта за реновиране е 128 хиляди лева без ДДС.

Cпopeд ĸoнĸypcнoтo зaдaниe пpoeĸтaнтитe тpябвa дa пpeдлoжaт идeи зa peнoвиpaнe нa cгpaдaтa и пpилeжaщoтo плoщaднo пpocтpaнcтвo, с цел то да се превърне в aĸтивнo cpeдищe зa ĸyлтypa и cъвpeмeннo изĸycтвo.  Класирането ще се извършва по пет  критериии за оценка:  функционалност,  иновативност, креативност и устойчивост, за рационалност, за архитектурен образ, както и за прогнозна цена.

В същото време от групата „Публично изкуство в България“ аларамираха, че Кино „Космос“ зее. Врата е разбита, лампите светят…

В сигнала от общността изразяват мъката си за всичките усилия на хората, които успяха да спасят сградата от събаряне, основаха колектив и успяваха известно време да поддържат мястото с идея за развитие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. За да се получи нещо живо трябва гладстон от преслав до авкс велешки да стане пешеходна зона, в нея да се оформи зелен кът с вода пейки, детска площадка, лятно кафе и т. н.

  2. Крайно време е да се реконструира тази сграда,емблема на Пловдив,която помня с киното и сладкарницата на горния етаж.Преди време бяха спуснати едни чаршафи с надписи,че не си дават киното,но какво направиха,нищо.Така че Общината трябва да си каже решаващата дума.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина