АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Качваме Средиземноморието на Небет тепе

Общината се спира на проекта на арх. Пройкова и кани италианци да го озеленят

Таня Грозданова

С пинии, кипариси и други видове, които издържат на горещини, ще се озеленява Небет тепе. За новата идея по залесяване на обекта разказа днес кметът Иван Тотев, по време на посещение на археологическия комплекс Малтепе.

Проектът, на който от администрацията са се спрели да бъде реализиран за реставрация и консервация, е този на арх. Румяна Пройкова, поясни кметът. Той каза още, че няма да се работи по идеята на Юлий Фърков, която предвиждаше изграждане на кула.

„Наели сме италиански проектанти от Флоренция. До края на седмицата те трябва да представят идеите си за озеленяване по проекта на арх. Пройкова. Ако бъдат одобрени, предложенията им ще бъдат включени към проекта за Небет тепе и после следва да бъде издадено строително разрешително,“ разказа градоначалникът.

Небет тепе ще е една от двете пловдивски кандидатури за финансиране на културна инфраструктура по ОП „Региони в растеж“. Другият проект е този за Източната порта, където има съгласуване с НИНКН на идейна фаза. Пловдив ще може да разполага с между 9 и 10 000 000 лева, обяви Тотев и добави, че Общината си запазва и правото на съфинансиране. В момента администрацията работи усилено по подготовка на документацията, а целта е проектите да бъдат подадени до края на този мандат.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина