АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод небето

Катар ще инвестира във високотехнологичен научен парк в Пловдив

Подкрепата емира на Катар е за проект за биотехнологии в ПУ

Високотехнологичните проекти с висока добавена стойност не изискват значителни инвестиции като транспортната инфраструктура, но са насочени към бъдещето и могат да зададат нова дългосрочна рамка на двустранното сътрудничество с Катар. Това съобщиха от Президентството на Р България сред срещата на Президента Румен Радев с емира на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, по чиято покана българският държавен глава е на официално посещение в арабската държава.

В четвъртък Президентът Румен Радев, посети централата на Фондация Катар в т.нар. Град на образованието (Education City).

Той бе посрещнат от д-р Ахмад М. Хасна, Президент на университета Хамад бин Халифа и член на Фондацията. По време на визитата си президентът се запозна с инициативите в сферите на образованието и иновациите, целящи да подпомогнат развитието на държавата.

Според информацията президентът е получил подкрепата на емира на Катар за създаването на технологичен парк за биотехнологии, който да се реализира в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, като целта е да се разгърне научната инфраструктура на висшето училище.

„Проектът, който от университета изготвиха, е на световно ниво“, отбелязва Радев. Инициативата за био-технологичен парк в Пловдив предвижда развитието на високи технологии в областта на медицината, фармацията, козметиката, преработката на храни,  както и за развитие на устойчиво земеделие в области с екстремен климат, от което може да спечели и Катар, се казва още в информацията от Президенството.

В официалната делегация е включено и ректорското ръководство на ПУ „Паисий Хилендарски“.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина