АктуалноГрадътКултураНовини

Картини и музика от Кордоба идват в Пловдив с изложба и концерт

30-ина творби на художника Хинес Лиебана са разположени в ГДК „Борис Христов“

Пловдив ще се докосне до изкуството на важния испански град Кордоба чрез изложба и концерт през октомври. Това ще стане чрез проекта GIGA, реализиран от Институт Сервантес, с подкрепата на фондация „Пловдив 2019“.

Във фоайето на ГДК „Борис Христов“ вече са разположени около 30 работи на испанския художник Хинес Лиебана. Той е роден през 1921 година и е едно от най-важните имена за града и Испания в сферата на живописта. Неговите работи са основно в малък формат и са разположени в едно от страничните пространства на фоайето на партерния етаж на Дома на културата.

Кураторът Антонио Лора е избрал няколко пейзажа и портрети от Лиебана. „Той има различни етапи, като всеки друг художник. Тук сме показали една своеобразна антология – път през тези различни етапи в неговото творчество“, разказа испанският куратор.

Директорът на институт „Сервантес“ Мария-Луиза Сантос изрази своето задоволство, че имат възможност да представят частица от испанската култура в Пловдив в рамките на Европейска столица на културата. „Това е едно мултидисциплинарно събитие, Лиебана е много познат артист в Кордоба, а неговото творчество ще бъде допълнено с музика. Това ще стане с концерт на пианистката Мария Долорес Гиетана“, добави директорът на „Сервантес“. По желание на организацията, концертът ще се случи именно във фоайето, на 22 октомври.

По време на пресконференцията-представяне на проекта думата взе и Снежана Фурнаджиева, която опита да влезе в полемика с екипа на „Пловдив 2019“, че тя е била поканила испанската изложба, и е трябвало да се случи в друг формат и в сградата на Дружеството на пловдивските художници. От фондацията заявиха, че мястото ГДК „Борис Христов“ е избрано съвместно от Пловдив 2019 и испанския екип след комуникация между двете страни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина