АктуалноГласовеИзбориМненияНовини

Кандидат за кмет на Пловдив сигнализира ЦИК за нарушение от социологическа агенция

Адв. Атанас Костов от Демократична България сигнализира ЦИК за нарушение на изборния кодекс

„Няма как една агенция да договаря сама със себе, подобно поведение води до опция за манипулиране на изборите едностранно. Това е грубо нарушение,“ коментира юристът

Кандидатът за кмет на Община Пловдив от Демократична България – адв. Атанас Костов обяви, че ще сигнализира ЦИК за грубо нарушение на изборния процес в хипотезата на чл.205, ал.1 от Изборния кодекс, извършено днес от социологическа агенция “Неохрон”.

„Тази норма застъпва виждането, че социологически проучвания по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин, трябва да съдържа и информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването, и за източниците на финансирането му. По мое мнение, като юрист, няма как една социологическа агенция да договаря сама със себе си в изборния процес като възложител, тъй като подобно поведение води до опция за манипулиране на изборите едностранно“, коментира той.

Припомняме, че днес Николай Близнаков, председател на Изследователската асоциация „Неохрон“ обяви на пресконференция в БТА моментни (към днешна дата) изборни резултати, които по думите му са от Социологическото проучване е извършено измежду 730 пълнолетни пловдивчани на принципа „очи в очи“ по домовете им с въпроси от закрит и открит тип.

Кандидатът на Демократична България определи това като резултати „не поискани и не възложени от никоя медия или политически субект, без да представи кой е научния метод, по който е извършено изследването социологически и как 700 души могат да бъдат каквато и да е представителна извадка за електоралните настроения в град от 350 хил. души.“

Адв. Атанас Костов твърди, че с поведението си “Неохрон” валидно нарушава Изборния кодекс, като представлява пряка манипулация на общественото мнение в гр. Пловдив. Той обяви, че ще настоява за налагане на административна санкция на тази агенция в хипотезата на чл.475, ал.1 от Изборния кодекс.

По думите му, сигналът за умишлено нарушаване на Изборния кодекс от социологическа агенция “Неохрон”, с цел пряка манипулация на общественото мнение по време на местните избори 2019 в гр.Пловдив, до ЦИК ще бъде подаден в утрешния ден.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина