АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Камарата на архитектите се обяви против Дом на динозавъра

Архитектите искат възстановяване на автентичния вид на сградата, променена до неузнаваемост след последния ремонт

Призивът на специалистите е към уважение мнението на носителите на авторските права на проектите

Пловдивският екип на Камарата на архитектите в България изрази становище против превръщането на Дома на новороденото в Дом на динозавъра с бутафорна експозиция към Природонаучния музей. В писмо до кмета на града инж. Иван Тотев и главния архитект, специалистите изразяват позиция за възстановяване на автентичния вид на сградата, съсипана след последния ѝ ремонт, както и всички нови намеси да бъдат съгласувани с автора арх. Димка Танева.

В писмото си КАБ прилагат позиции от арх. Танева, в която тя още преди 2 години се е изразила против преустройството на сградата и желанието ѝ тя да поеме нова функция като културен център за детско творчество. Според архитектите, действията на общината и Регионалният природонаучен музей са неуважителни спрямо носителите на авторските права и са неадекватни, именно от институцията, която трябва да следи за законноста и реда в града.

Архитектите питат и защо не е проведен публичен дебат, както и защо проектантът на настоящата актуална идея не се е обърнал към авторите на оригиналния проект за Дом на новороденото. От КАБ настояват и да получат одобрените проекти за преустройство на залата, както и съобщават, че ще приемат нужните действия спрямо членове на Камарата, които са нарушили професионалния кодекс на организацията.

Част от исканията на КАБ почти сигурно ще се изпълнят и залата няма да се превърне в Дом на динозавъра. По информация на „Под Тепето“, кметът инж. Иван Тотев е изразил категорична позиция против бутафорните динозаври в залата. Дали последният ремонт ще бъде ревизиран и сградата ще върне автентичния си вид с първоначествените мраморни настилки, тепърва ще се дискутира.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина