АктуалноРазследване

Калдъръмена улица до храм „Света Петка“ изчезва под нов хотел

Пълна промяна очаква зоната – заедно с гигантския хотел върви и ремонтът на парка

Малка калдъръмена улица до храма „Света Петка“ изчезва под строежа на новия гигантски хотел по протежението на бул. „Мария Луиза“. Оказа се, че улицата е част от имота след поредица съдебни саги през последните години, уточниха от местната администрация за „Под Тепето“.

През последните години малката уличка се ползваше за паркинг от местните. Инвеститорски интерес към стоящата с години дупка промени ситуцията – мястото бе заградено и там постепенно ще се появи голям хотел. Любопитно обаче се оказа, че улицата, разделяща старата дупка от парка, всъщност не е улица по регулация, а е обикновена част от урегулирания имот.

Зоната е интересна, тъй някои от улиците в източните квартали от Трихълмието са били застлани с калдъръм, който се открива на места и до днес. Част от тях все още са функционални и се използват. Малката тупикова отсечка бе само паркинг, но вече е част от историята и споменът за едно по-ранно градоустройство вече е изгубен.

Големият хотел спазва всички строителни регулации, увериха ни още от местната администрация. Той е съобразен със строителната линия по булеварда. Хотелът ще има връзка с един от блоковете, като дори ще бъде изградена и непостроена досега автомобилна рампа за паркинг за живущите.

Блоковете по протежението на бул. „Мария Луиза“ не са издигнати по оригиналния план, заради откритите разкопки на Малката базилика. Всъщност тази част на града е процъфтявала в определен момент от историята на града. Точно в района на новостроящия се хотел са открити богатата сграда „Нарцис“, получила името си от красива мозайка, днес експонирана в Археологическия музей. Също там може да се открие и голямата мозайка с менора от съседната ѝ сграда, която някога е била точно под имота на хотела – пловдивската антична Синагога.

Успоредно със строителството на хотела върви и преобразяването на градинката срещу храма Света Петка. Паркът се очаква да бъде завършен по-рано, но в скоро време районът ще бъде напълно променен. Калдъръмената улица и големите камъни, обаче, вероятно са загубени завинаги.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Тротоарите покрай градинката на св.Петка се редят с 30см пясък и отгоре бетонни блокчета .Алеите в градинката обаче са с половин метър трамбован трошляк , арматура и плоча , като че ли ще минават танкове .А може и да минават? По-надолу по П.Д.Петков до аптеката „Марешки“ машина разбиваше в изкопа на новостроящ се блок някакъв монолит дълъг поне 5 метра от масивен сиенит ,най-вероятно от римско време -не се виждаше добре . Иобщо презастрояването продължава .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина