АктуалноНовиниРазследване

Как поискаха Колодрума с подправени документи

2 хиляди билета са продадени за благотворителния концерт на „Всички заедно за една кауза”, който няма да се състои

Съветничката Десислава Йорданова: Тук се касае за явна измама

Съжалявам, че съм ги познавала тези младежи, обърна се към организаторите на събитието Лилия Учкунова

Иво Дернев

Около 2 хиляди билета за благотворителен концерт в Колодрума, който няма да се състои, са продали от организацията „Всички заедно за една кауза“. Изключително съмнителните намерения на въпросното сдружение бяха разкрити днес от председателя на местния парламент Савина Петкова, след като представителите му поискаха от общинските съветници да им бъде предоставена безвъзмездно многофункционална спортна зала Колодрума за събитие, което те отдавна рекламират и продават.

Оказа се, че  „Всички заедно за една кауза“ са представили на старейшините документи с невярно съдържание. Оказа се още, че част от участниците в концерта, който от сдружението са обявили отдавна, въобще не подозират, че ще пеят в Пловдив на 19 октомври, от 19 часа. Сред тях е водещото лице в програмата, с която от „Всички заедно за една кауза“ продават билети чрез системата на Евентим, е народната певица Николина Чакърдъкова. Тя обаче няма да е в България по това време, както се разбра днес в пленарната зала на местния парламент. Нещо повече, дори не е канена за участие от организаторите.

Възелът пред слисаните общински съветници, които днес на практика бяха жертви на опит за измама, разплете Савина Петкова. Председателят на ОбС взе думата преди гласуването на предложението, внесено от общинския съветник Айри Мурад от Реформаторския блок. Тя подчерта, че представителите на сдружението много, много настоятелно искали да им бъде предоставена зала Колодрума за обявеното от тях събитие. В документите, които те внесли в местния парламент, а и във всичките рекламни материали, изрично е посочено, че мероприятието е под патронажа на ЮНЕСКО и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Това, което смутило Петкова, било представеното в сканиран вид копие на разпореждане с  подписа на изпълнителния директор на комисията на ЮНЕСКО в България, с което се дава разрешение на главния секретар на комисията Венцислав Манчовски да даде патронаж на събитието на „Всички заедно за една кауза“.

„Върху това сканирано копие, имащо реквизита на официален документ, има два печата- на Българо-виетнамската промишлена камара и на Национално студентско движение. Това силно ме озадачи. Направихме проверка. Оказа се, че в Комисията на ЮНЕСКО служител с името Манчовски не са имали. От там разбрахме, че никога не са издавали такъв документ”, обясни Савина Петкова, като уточни, че вероятно и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева не е чувала, че е патрон са благотворително събитие в зала Колодрума на 19 октомври.

„Тук се касае за явна измама”, каза общинската съветничка от БСП Десислава Йорданова. Съветниците отхвърлиха искането на сдружението, заявено пред тях чрез колегата им Айри Мурад. Единствено той и Вихра Ерамян подкрепиха предложението.

За отрицателен вот на трибуната излезе съветничката Лилия Учкунова от Обединени Патриоти. Тя се обърна към представителите на сдружението, които се намираха в залата. „С тези младежи говорих многократно. Не съм очаквала, че едни млади хора могат да стигнат дотам. Жалко! Съжалявам, че съм ги познавала. Повече не искам да ги познавам”, погледна хората от сдружение „Всички заедно за една кауза” Учкунова.

Тримата представители на организацията видимо се смутиха и небрежно напуснаха пленарната зала, но бяха спрени от журналисти. „Сергей Димитров и Венцислав Манчовски злоупотребиха с нашата организация. Подведоха ни с фалшив документ. Знаем, че Манчовски е измамник”, обясни Теофил Кирилов от „Всички заедно за една кауза”. Той не успя да отговори на множество от резонните журналистически въпроси.  Но допълни, че за концерта, който няма да се състои в Колодрума, и за който Николина Чакърдъкова няма ангажимент, има продадени около 2 хиляди билета. Кирилов допълни, че сам ще се обади на Евентим, за да бъде анулирано събитието от системата и ще плати неустойка на компанията. Обеща, че закупилите билети ще получат парите си обратно.

„Аз днес разбрах, че моят колектив е бил подведен и измамен”, заяви пък председателят на сдружението Илия Ангелов.

Интересно е обаче да се погледнат рекламните материали за събитието. Там има куп партньори- институции, банки, големи компании, сдружения, медии. Сред тях например е „Бизнесът за Пловдив”. Свързахме се с организацията. От там разбрахме, че те не партнират на събитието, а просто са закупили сто билета, за да подкрепят благотворителната му кауза. Която в афиша за концерта е описана много загадъчно: „ В чест на деца, лишени от родителски грижи и със специфични потребности”. „В полза на” или „в подкрепа на” в рекламните материали на събитието няма.

Самият вносител на предложението Айри Мурад, който направи първата си активност в местния парламент от началото на мандата, заяви, че на практика не е знаел какво внася. „Не съм обърнал внимание. Не съм ги чел тези документи. Просто не се съмнявах в тези хора”, обясни Мурад.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина