АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив тази седмица (11-14.03)

Тази седмица в Пловдив ще си говорим за литература и ще празнуваме рождените дни на любими заведения

Снимка: Георги Матов

11 март

Чавдар Ценов представя в Пловдив „Накъде тече реката“

Чавдар Ценов ще гостува в Пловдив, за да представи книгата си „Накъде тече реката“. За романа ще говорят проф. Клео Протохристова и доц. Борис Минков.

За книгата:

„Бивш учител по география, цял живот мечтал да пътува, но никога ненапускал границите на България.

Негов приятел, бленуващ придобиване на апартамент, но останал на улицата.

Професор, притежаващ хиляди книги, но неуспял да напише нито една…

Тези сходни биографични липси при тримата ще накарат бившия учител да си измисли реч, която да произнесе от катедрата, щом (ако) се върне на учителското поприще.

„Уважаеми млади хора – ще кажа, – най-важното нещо в живота е да знаете кои сте. Какво можете, какво бихте могли евентуално, а също – доколко го можете и доколко бихте го могли. Във връзка с това ви призовавам – не посягайте към мечтите на ближния! Мечтайте си вашите мечти! Което не означава, че те ще се сбъднат. Но пък означава, че първата ви крачка по мечтания път ще е правилна. А, да, и още нещо да не забравя, много е важно да го запомните. Мечтите не се сбъдват, те се осъществяват с всекидневни, целенасочени усилия. За по-напредналите, за рубриката „шест плюс“, така да се каже, бих добавил – понякога мечтите са по-заробващи от желанията, а и сигурни ли сте, че наистина желаете това, за което мечтаете?…“

Радио Пловдив
18 часа

Беседка за града: 100 години Баухаус и Пловдив днес

OPEN ARTS Foundation представя „Беседка за града“ като част от програмата 100 години Баухаус – Пловдив, организирана от Гьоте-институт. По време на беседката ще се проведе дискусия с участието на Катрин Сариева, главен редактор на Alternative Map of Plovdiv и Теодор Караколев от Български архитектурен модернизъм.

Непосредствено след дискусията от „Беседка на града“ отново в artnewscafe ще може да видите последната селекция с експериментални филми (с акцент върху медийно изкуство) от Колекция Баухаус на Гьоте-институт.

Artnewscafe
18:30 часа

Нито Вълк – нито Куче

Кент Нърбърн, известен американски писател, е отведен на пътешествие в Южна Дакота след мистериозно обаждане от внучката на възрастен индианец. Там му бива връчена кутия от обувки, пълна със записки, които трябва да превърне в книга. Потопен в индианската култура, Кент е на път да разкаже велика история или да се откаже от най-важната книга, която някога е писал.

LUCKY Дом На Киното
19 часа

12 март

Сините часове + Завой: поезия от Георги Гаврилов и Иван С.Вълев

Георги Гаврилов ще представи своята стихосбирка „Сините часове“ (ИК Знаци, 2019 г.) съвместно с Иван С. Вълев, който ще гостува със своята дебютна книга с поезия „Завой“ (Жанет 45, 2017 г.).

Иван С. Вълев е роден през 1984 година в град Сандански. Завършва Техническия университет в София, като първите му две публикации са научни статии. Въпреки че работи в сферата на телекомуникациите, музикалните и литературните му интереси довеждат до по-сериозни опити и в двете области – бас-китарист е в етно-рок групата „Гологан“ и съосновател на литературната рок-група „LaText“ с поета Петър Чухов, свирил е и в инди-рок бандата „Bears And Hunters“, както и в страничния проект „Homeovox“ на китариста на група „Остава“ Георги Георгиев.

Публикувал е хайку (в българо-унгарската хайку антология „Различна тишина“ и Литературен вестник) и поезия в интернет изданията „Кръстопът“, „Литературен клуб“, „Public Republic“, „Dictum“, „High View Art“, „Открита литература“, Алманах „Бургас“, списание „Жената Днес“ и др.). Лауреат е на различни форуми, между които са националният конкурс „Петко и Пенчо Славейкови“ – гр. Трявна, поетичният конкурс по случай 130 години от рождението на Сирак Скитник и 40 години от първата емисия на Радио „Благоевград“, както и националният конкурс за млади поети „Димитър Бояджиев“. Стихосбирката „Завой“ е първата му книга.

Георги Гаврилов е роден на 15 юни 1991 в София. Учил е английски, френски и унгарски. През 2014 защитава бакалавър по Физика в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор е на публикации в периодичния печат – „Литературен вестник”, в. „24 часа”, вестник „К“, списание „Кула“, списание „Страница“, списание „Море“ и др.

През 2014 печели първо място в Националния конкурс за поезия „Море” (Бургас) и конкурса „Ирелевант” на Фондация „Буквите” (София), както и второ място на конкурса „Веселин Ханчев” (Стара Загора). Има номинация в конкурса „Магията Любов” (Казанлък). Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев” (Шумен) 2015 – Второ място. Национален литературен конкурс за студентско творчество „Георги Черняков“ 2015 – Второ място. Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев”, 2016 – Второ място.

Дебютната му книга „Корабен дневник на книжната лодка” (Издателска къща „Знаци”, 2015 г.) получава през 2016 година получава извънредна награда на Сдружението на българските писатели за успешно участие на млад автор в Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев.

Петното на Роршах
19 часа

Още събития вижте в Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина