АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив тази седмица (17-20.12)

Тази седмица в Пловдив ще четем Чехов, ще слушаме джаз и ще си говорим за живота след образованието

17 декември

Коледен благотворителен базар

Традиционният Благотворителен коледен базар, организиран по инициатива на Руския център, тази година ще се проведе в съорганизаторство с Класна стая „Конфуций“. Щандовете на Базара ще бъдат разположени в централното фоайе на Нова сграда и в бистро „Ф10“, а събраните средства ще отидат в помощ на Детската онкохематология към УМБАЛ „Свети Георги“.

17 – 18 декември
10 – 15 часа

Movie Quiz 2018 finale

Време е за финалното за 2018 година издание на тематичния филмов куиз в клуб „Фарго“, на което ще проверим филмовите си знания. И разбира се ще се забавляваме с тематична музика, напитки и много настроение. Ще има и тематични награди от Colibri Books и CineLibri.

Клуб „Фарго“
20 часа
Такса за участие: 3 лв. на човек от отбор

18 декември

Предпремиерно представяне на сайта openartfiles.bg

OPEN ARTS Foundation и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 имат удоволствието да ви поканят на първо публично представяне на новия двуезичен уебсайт за българско съвременно изкуство openartfiles.bg, част от проекта „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство“, който цели да популяризира българското съвременно изкуство в страната и в чужбина. Това е нов проект на фондация „Отворени изкуства“, част от дългогодишната образователна платформа Въведение в съвременното изкуство на фондацията, и е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Представянето ще се състои на 18 декември 2018, от 17:30 ч в СКЛАД, ул. Екзарх Йосиф 16, Пловдив.

Сайтът openartfiles.bg представя база данни и архив за съвременно българско изкуство, онлайн библиотека и специално създадени тематични критически текстове. Оpenartfiles.bg е двуезичен и ще се обновява и допълва, за да създаде все по-пълна картина на процесите, основните проблеми, артистите и събитията в съвременната българска арт сцена.

Съдържанието е изградено в четири основни панела: Теми, Хора, Пространства и Документи, представени по ясен и достъпен начин. Панелът „Tеми“ съдържа специално създадени за Оpen Art Files авторски текстове на критици, куратори, историци на изкуството и художници, които да служат за ориентири на читателя. В „Хора“ могат да се открият индивидуалните профили на художници, куратори, галеристи, историци на изкуството и критици, в „Пространства“ – информация за държавни институции, нестопански творчески организации, частни галерии, донорски организации, неформални обединения – всички те включени на база съдържанието на тематичните статии. Панелът „Документи“ представлява онлайн библиотека (статии, брошури от изложби, каталози, видео записи и други линкове и архиви, някои от които досега не са били достъпни онлайн), генерирана от останалите три панела.

В момента сайтът стартира с около 100 профила в панела Хора, 20 пространства, 15 ключови студии и библиотека от над 12300 ресурса, като до края на годината броят им ще нарасне до повече от 120 индивидуални профила, над 30 пространства, 25 студии и 14000 библиотечни ресурса. През 2019 г. сайтът ще се допълва и ще бъде окончателно пуснат през м. февруари. През следващата година в рамките на проекта „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство“ ще се проведат и изложба, популяризираща уебсайта openartfiles.bg, образователен панел и програма за работни визити и лекции на международни арт професионалисти, които ще бъдат реализирани в Пловдив.

СКЛАД
17:30 часа
Вход свободен

Антон Чехов и Синьо куче

Всяко синьо куче /а и не само сини, а и не само кучета/, за съжаление, понякога се среща с неприятели – несправедливости, дълги отсъствия, найлонови торбички и др. Когато това се случи, се обръщаме към най-хубавите, най-основните и най-важните неща за утеха, помощ и грижа. Книгите, и в частност творбите на Антон Чехов, са едни от тях.  Време беше да направим срещата и официална.

По-конкретно – ще си говорим за сборника „Дамата с кученцето“, а още по-конкретно – ще се фокусираме върху следните 4 разказа – „Володя Големия и Володя Малкия“, „Страх“, „Дамата с кученцето“ и „Шега“.

Art Club Nylon
18:30 часа

Нирвана с Ирмена Чичикова и Христо Бонин

Надвесили сме като над бездна, защото стоим пред един от най-енигматичните български текстове за театър – пиесата „Нирвана“. Двете действащи лица в нея са обозначени като МЪЖЪТ и ЖЕНАТА, но много скоро става ясно, че МЪЖЪТ – това е поетът Пейо Яворов, а ЖЕНАТА е Лора Каравелова. Пиесата има амбицията да реконструира последната нощ от съвместното им живеене, която завършва с два револверни изстрела… Много преди това той е написал стихотворението „Нирвана“, а Константин Илиев взима това заглавие и го слага на титулната страница на своята пиеса.

Иван Добчев (13.09.2009)

Постановката на Театрална работилница „Сфумато“ е играна пред публика в Отава, Монреал, Торонто, Виена, Брюксел, Лондон и печели многобройни награди за сценография, музика, режисура и мъжка роля.

След представлението ще имате възможността да се срещнете с актьорите.

Bee Bop Café
19 часа
Вход: 10 лв.

19 декември

Информирано несъгласие: животът след образованието

Завършваме училище. Носим се на високата вълна на младостта и ентусиазма. Главите ни са пълни с планове за бъдещето, с чертежи за постигане на целите и образи за правилната подредба на света. И в този момент се сблъскваме с реалността. Ежедневието ни захапва като непроходимо блато, виждаме с вдигнатите си нагоре очи изградената йерархия да се извисява над нас, а финансовата независимост се оказва винаги една идея по-трудно достижима, отколкото сме си мислели. Записваме някоя университетска специалност, която по-рано не бихме си и помислили да запишем – просто защото как иначе?

Всички предложение може да видите в Lost in Plovdiv.com.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина