АктуалноГрадътКултураНовини

Какво да не пропуснем от богатия Откриващ уикенд на Европейска столица на културата

След по-малко от десет дни започва празничният уикенд, посветен на официалното приемане на Пловдив на титлата Европейска столица на културата за 2019 година. Въпреки някои неудобства, които затварянето на централния булевард, заради изграждането на голямата сцена-кула предизвика, си струва да обърнем поглед върху това, което организаторите са подготвили като събития. Във всеки един от трите дни (петък-неделя) на различни локации в Града под тепетата ще се случват разнообразни спектакли, прожекции, работилници и изложби. Програмата обещава да съдържа изкуство за всеки вкус – кино, музика, танци.

Петък е денят, в който ще бъдат открити голяма част от изложбите, които ще останат на разположение за посещение на пловдивчани и гостите на града до края на месеца. Тютюневият град ще е мястото, където ще може да се запознаете с архивни материали, фотографии, видео, филми и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Посветена е на един от ключовите проекти в програмата – „Тютоневият град”.

В две от емблематичните къщи в Старинен Пловдив също ще бъдат открити интересни изложби, посветени на историята и развитието ѝ до днес. В Кюумджиевата къща (Регионален етнографски музей) ще преоткриете наследството във фотоси, запечатващи атмосферата на градските пейзажи на града, а в Балабановата къща – изложбата „От Античност към Съвремие” ще ви презентира развието на елементите на облеклото през вековете и идентичността на българката. По същото време в последната ще се проведе и камерен концерт, посветен на годишнини от рождението на двама велики български музикални творци.

През целия ден на 12 – и януари в различни точки на града ще се провежда богата музикална програма, като една от сцените е тази на площад Стефан Стамболов, където ще бъдем заедно с Духовия оркестър „Д’амброзио” от Матера, за да се насладим на пъстротата и богатия и плътен звук на духовите инструменти. Свой подбор от танци и музика ще изнесат избрани читалища, с който ще пресъздадат богатството и красотата на българските традиции и фолклор.

От събота до края на месеца пред Общината ще гостува и единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена – Изкуство на свободата – От Берлинската стена до уличното изкуство. Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по „стената“, политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Наред с произведения на изкуството, изложбата включва три автомобила „Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни.

Кулминацията ще е спектакълът „ Ние сме всички цветове”, съчетаващ музика, танц и светлина. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.

Последният ден е посветен на децата и обещава пъстър микс от история, изкуство и наука.

Музейко“ идва в Пловдив, за да представи едни от най-популярните открития от 19 и 20 век.„Пътуваща изложба „Еврика!“ (13 януари – 31 декември 2019 г.) e експозиция на интерактивни модули, които ще бъдат разположени в Регионален исторически музей Пловдив (Музеен център за съвременна история, ул. „Ангел Букорещлиев“ 14) през цялата 2019 г. Изложбата пресъздава процеси на научни открития и някои от водещите научно-технически постижения.Посетителите ще имат възможност да научат как са създадени рентгенът, телефонът, морзовият апарат, както и изобретения, като играчката пружина слинки, балонът с горещ въздух и задвижваните от човешка сила автомобили. Играейки, децата и техните родители ще научат интересни факти за модернизацията на света и ще преоткрият музея като място за забавление, което може да провокира любопитството и въображението.

В Регионалния природонаучен музей децата също ще могат да се пренесат в забавен магичен свят.  Двуметрови риби „плуват“ във въздуха, а в купола на Планетариума се извисява внушителна светлинна инсталация – триметров балон – Земя. По един интересен и нестандартен начин е пресъздадено разнообразието и красотата на нашата планета и нейните обитатели.

В Стария град програмата е посветена на музиката и в Етнографския музей малки и големи ще могат да изпробват възможностите си и своята сръчност в измайсторяването на музикален инструмент.

Градската художествена галерия в залите си за временни експозиции също е подготвила ателиета за рисуване , в които всяко дете може да изрази своята емоция, рисувайки свободни или под вещото напътствие на художник.

Във всеки от дните на разположение още са участия на живо на сцената „Ядрото” в творческия квартал Капана, специална селекция на едно от най-награждаваните нови български филми в Lucky Дом на киното, а е неделя – детска програма за най-малките.

Следете нашите статии с препоръки за всичко, което си заслужава да се посети в Пловдив през цялата година, защото 2019-а ще бъде пъстра, богата и разнообразна!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина