АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Какво да изберем като имот за отдаване под наем в Пловдив?

Особености на пазара за инвестиционни имоти под тепетата през погледа на брокер с над 20 години опит

Таня Грозданова

Искате да инвестирате в жилище в Пловдив, имате намерения да печелите от наем, какви са особеностите на пазара за инвестиционни имоти под тепетата, какви хора ги купуват, какво се търси – отговорите на тези въпроси потърсихме заедно с професионалист. Йовка Панева  е брокер на недвижими имоти с над 20 години опит в сферата, именно в Пловдив и ексклузивен представител на жилищен парк Младежки хълм.

През последните години бизнес районът на града се измести от квартала около бившия Новотел, който се характеризираше с най-високите наеми за офиси. Посоката от север рязко зави на запад. От известно време най-търсеният район за инвестиционно жилище в Пловдив е квартал „Христо Смирненски“.

„В града вече има няколко университетски болници и по подобие на УМБАЛ „Свети Георги“, те са съсредоточени в западната част на Пловдив. Това е една от основните причини локацията от „Васил Априлов“ на запад (двете тепета – Младежкия хълм, Бунарджика и нататък) да е най – търсеният район за инвестиция в имот, с цел отдаване под наем,“ обобщава Йовка Панева.

Един вид ВУЗ-овете в Пловдив, акредитираните посреднически агенции и здравните заведения, в които се обучават студенти, обособиха този район като най-желания за жилища под наем за чужденци, категоричен е дългогодишният брокер.

По думите ѝ, това е съвсем естествен процес, тъй като студентите, които се обучават в Медицинския университет в по-голямата си част са с английски паспорти. „Има вече и доста германци и италианци, а те са хора, които имат доста по-висок стандарт от нашия.“ По данни на Под тепето към момента само в това учебно заведение чуждестранните обучаващи се са над 1500, като общият брой студенти е около 4000.

Когато пристигнат, те не познават добре града и родителите им търсят места, на които децата им да са на пешеходно разстояние от съответния университет. Не защото не могат да си позволят такси или кола , а с цел сигурност и бързо придвижване, за да не губят време. Повечето чуждестранни семейства, които се обръщат към агенциите, като цяло не са чували много за България, там страната ни не е много популярна от гледна точка на безопасност и те искат децата им като излязат от университета да влязат в къщи. Тази платежоспособна група клиенти може да си позволи  едни доста по-високи наеми,избирайки конкретно района, отколкото в другите части на града, където има свободни по-ниски наеми.

Зоната се превърна от само себе си в един кампус, един Студентски град, като в столицата. С тази разлика, че под тепетата процесът се случи много по-бързо, отколкото в София.

Брокерите твърдят, че тук при нас клиентите много бързо се ориентират, вече са убедени в потенциала на района и дори купуват втори и трети път имоти  с инвестиционни цели.

„Те просто следят какво се случва  и като видят една сграда и разберат, че е на стабилен инвеститор, сами идват и казват „аз имам еди къде си апартамент, искам и тук. Ние имаме доста такива клиенти.  Дори такива, които чакаха да се започне точно тази сграда , знаейки че има парцел и купуваха на зелено”.

Студентите искат място , което е пълно с живот, осветено и безопасно. Най-предпочитани са апартаментите с минимум една спалня. Някои търсят отделна стая за учене, използват я когато родителите им идват за ваканцията. Предимството на двуспалните жилища е, че са с две бани, което позволява относителна самостоятелност на всеки наемател.

Според проучване наемите в района с 1 спалня се движат в порядъка на 400 – 450 евро/месечно, а на тези с 2 спални – около 600 евро на месец. Това прави инвестицията във висококачествено жилище в жилищен парк Младежки хълм с цел отдаване под наем изключително изгодна и с тенденция да се изплати напълно за по-малко от 10 години.

„Хубавото е, че сградата е много напред. Като клиент, аз лично, залагам на сигурно, след като съм видяла тази сграда на какъв етап е. В нея собствениците ще могат да довършват и обзавеждат по свой вкус още от лятото. Така гарантирано няма да изпуснат горещия сезон на търсене и наемане на тези жилища. Пазарът стана много разлят, има страшно много сгради, а пък конкретната има много голям шанс още от тази есен да започне да връща инвестиции”.

Освен това е важно да се отбележи, че този комплекс, като цяло не е от затворен тип. Ще има контрол на достъпа с видео наблюдение, но няма да бъде таксуван като затворен комплекс, от което много хора бягат напоследък. Сградата ще се управлява от професионален домоуправител. Отделено е място за търговски площи, които да са в услуга на живущите и възможност за паркиране в подземен паркинг с изградена топла връзка към сградата.

Предвид напредналата фаза на строежа на конкретния комплекс и очакванията за все повече чужденци поради благоприятните условия в Града под тепетата, инвестицията в имот с цел отдаване под наем е все по-привлекателен вариант за всички с дългосрочна визия.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. А за опашката от купувачи имам една идея. Разходка в района на строежа по тъмно. Може пък да им излезе късмета, а на тия дето са писали рекламата малко да се освестят, защото младежкия хълм, дори и от страната на гарата и васил априлов няма нищо общо с центъра.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина