АктуалноНовиниСъдТемида

И Прокуратурата и защитата ще обжалват присъдата на Илия Стоичков за убийството на доц. Стефан Нейков

Близките на жертвата са удовлетворени от решението на съда и не вярват, че някога ще получат присъдените обещетения

Състав на Окръжен съд – Пловдив призна за виновен в умишлено убийство на доц. Стефан Нейков, извършено по особено жесток начин и за кражба на златен синджир от жертвата, подсъдимия Илия Стоичков. Съдът му определи наказание от 20 години лишаване от свобода, близо 330 хиляди лева „кръвнина“ на роднините и заплащане на разноски по делото и следствието за над 12 000 лева.

Стоичков остана безмълвен през цялото време в кулоарите и в залата.

Припомняме, че ученият от Института по растителни генетични ресурси в Садово доц. Стефан Нейков бе открит безжизнен до автомобила му в района на Военна болница на 2 юли миналата година. 70-годишният мъж бе сред най-изявените агро специалисти в града, преподаваше и в Аграрния университет. Още тогава от ОД на МВР съобщиха, че разследват убийство, заради видими следи от травматични увреждания.  Разследващите установиха, че доцентът е бил пребит, ограбен и изнасилен брутално в землището на село Оризаре. По случая бе арестуваха 42-годишният Илия Стоичков, а от Прокуратурата посочиха като мотив за престъплението, че съпругата на Стоичков – Иванка, имала „интимна среща“ с бившия си преподавател, когото помолила за помощ, след прекъсване на обучението си в Аграрния университет.  Тя споделила с Илия, че доцента я изнудва „за секс и пари“ и двамата отишли на  мястото на срещата край село Оризаре, където е извършено престъплението.

Днес съдът определи, че убийството е извършено с особена жестокост и по много болезнен за жертвата начин, за което постанови 18 години затвор. По обвинението за грабеж на златния синджир на жертвата, на стойност около 700 лева, Илия получи още 3 години.  Така общото наказание се увеличава с две години и ще бъде изтърпяно при първоначален общ режим. Стоичков ще трябва да заплати и разходи по разследването и делото, които възлизат на 3360 лв., 8000 лева съдебни такси и да възстанови и разноските на семейството на жертвата за адвокат в размер 1800 лева.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Освен това Окръжния съд определи близките на жертвата, които бяха конституирани като частни обвинители по делото, да получат общо 220 000 кръвнина, както следва: 100 хиляди лева на съпругата му Ирена Нейкова за причинени неимуществени вреди и по 60 000 лева на децата им – Наталия и Николай Нейкови.

Семейство Нейкови присъстваха в залата по време на четенето на присъдата.

По-късно пред журналисти Николай коментира, че за тях наказанието е справедливо, но семейството не вярва, че някога ще получи присъдените обещетения.

Адвокат Красимир Елдъров, който защитава Илия Стоичков, коментира, че ще обжалват присъдата и я определи като прекомерно тежка. Версията на защитата е, че става дума за непредумишлено убийство. Стоичков не отрича, че е удрял жертвата, но твърди, че не е искал да го убива. Адв. Елдъров изтъкна, че подзащитния му е закарал пребития доцент до района на Военна болница и се е обадил на 112, което трябва да се зачете от съда за смекчаващи обстоятелства.

Представителят на държавното обвинение – прокурор Георги Пенев, също заяви, че ще протестира  наказанието. Прокуратурата настоява за доживотен затвор.

По всичко личи, че съдебното решение ще се преразглежда от Апелативния съд в Пловдив. Под тепето ще продължи да следи темата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина