АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМнения

Искат затварянето на „Марица-юг” в летните недели да е до 23ч.

Стартирането на подобна инициатива ще интегрира напълно реката в активния живот на Пловдив и на пловдивчани, смята авторът на идеята Павел Начев

Той предлага движението на автомобили да се ограничава в неделите до септември

Иво Дернев

Идеята за ограничаването на движението на автомобили по булевард „„Марица-юг” в августовските недели, за която тази седмица кметът Иван Тотев говори, всъщност е в часовите рамки 8:00 до 23:00 ч., научи Под тепето. Предложението до администрацията е била входирана от Павел Начев, чието желание и да се насърчават пешеходното и вело движението в града, както и придвижването напред на концепции от типа “град за хората”. По-рано през седмицата градоначалникът анонсира, че общината обсъжда предложението, но спомена, че булевардът може да бъде затварян до 20ч. Заяви още, че това ще важи само месец август. Идеята на Начев обаче е движението на МПС-та по пътната артерия да бъде забранено всяка неделя в рамките на целия летен сезон, до края на септември.

„Множество подобни инициативи се провеждат също толкова системно в множество европейски градове от Франция и Италия, до Гърция и Словения, като практиката показва, че се затварят основни артерии в рамките на 1 или 2 дни в неработните дни.

С обявяването на традиция да се затваря булевардът всяка неделя ще се формира култура на прекарване на неделния ден в даденото пространство, на развиването на множество спортни и културни активности”, мотивира се Павел Начев.

Според него в първите няколко седмици ще е ключово Община Пловдив да работи с партньори по привличане на разнообразни дейности през отворени покани, които да бъдат инициирани от администрацията. Предлага да се направи отворени покана за музика на открито, спорт и организиране на отворени публични тренировки в рамките на деня, за дискусии, презентации, пърформанси, инсталации, представления и т.н., за фестивали за улична храна.

„Стартирането на подобна инициатива ще интегрира напълно реката в активния живот на Пловдив и на пловдивчани, ще използва даденостите на крайречния булевард в тяхната пълнота, както и ще създаде естествена връзка-продължение на Главната пешеходна улица в Пловдив с реката. С течение на времето инициативата ще доведе до формирането на устойчиви самоорганизирани граждански спортни и културни инициативи и проекти, които ще се осъществяват систематично, както и ще даде платформа за надграждане на множество други такива форми от страна на Община Пловдив, културните оператори и спортните клубове не само от Пловдив, но и от страната и чужбина”, се казва в предложението на Павел Начев, изпратено писмено до кметството.

Той отбелязва, че огромната добавена стойност на проекта се изразява в покачването на качеството на живот в града, на удовлетвореността на гражданите от него, на допълнителното засилване на привлекателността му като място за активен и качествен живот. Начев смята, че икономически проектът ще допринесе и допълнително към развитието на града с допълването на неговия културен и urban lifestyle профил за младите туристи с културно-исторически профил от чужбина, но и от други части на България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Да, много умно. Като ще е така аз искам да затворите центъра от Гладстон до 6ти Септември. Няма колите на селските, дето идват в събота и неделя на разходка по главната да ми задръстват квартала. То и сега е така, а ако затворят Марица не знам какво ще е!!!

  2. Та там къщи има само от едната страна, а и не открай докрай. Колко хоеа са, кой ще отиде от другите части на града там, за да ходи. Не може ли да си ходи из квартала или по Главната, или в Капана и т.н и т.н. На всичкото отгоре и кварталът на нищо не прилича. Но пък идеята е много подходяща да отрови живота на половин Пловдив. Едно, че средно на всяко семейство се пада по една кола и още, че задръстванията по другите булеварди ще отровят въздуха и на живущите, и на пешеходците там.

  3. Аз предлагам да затвори бул. Н.Вапцаров в Кючука .Има си вело алея, дървета .Така ще ми е супер тихо , а хората ще се разхождат и ще се наслаждават на забележителности.Ако завали ще има и река.

  4. Мдаа..Пловдивският „Камен бряг“ има нужда от реклама! Лично аз се съмнявам, че някой ще се възползва от идеята, в предложения времеви интервал, особено през август месец ! Дори и в неделя …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина