АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Индивидуални фонтани на площад Централен

Хората сами си моделират новите водни атракции чрез специално устройство

Регулират водните и светлинни ефекти

Таня Грозданова

Да си моделираш фонтан. Такава възможност дават новите водни атракции на площад Централен. Кметът Иван Тотев нагледно демонстрира пред журналисти как работят те днес.

Посетителите на обновеното площадно пространство имат възможността да си създават индивидуална програма, като регулират водните и светлинни ефекти през специално устройство със сензорен екран. Има общо 15 програми, които работят в три режима- максимално налягане на струята, средно и минимално. Вляво от екрана се моделират водните ефекти, а вдясно- светлинните. Има 12 различни цвята, като хората имат възможност да смесват багрите и да създават собствена краска.  Ако няма зададена индивидуална програма, се пуска автоматична такава.

Не е хубаво да се изпитва здравината на таблото, подчерта градоначалникът при днешната  демонстрация. Той допълни, че камери и жива охрана ще следят за спокойствието и реда на площада денонощно.

Тотев допълни, че иновацията е нетрадиционна и идеята й е да задържи вниманието на хората. Самите водни атракции са достъпни за влизане. Същото се отнася и за така наречената „течаща вода”- водният ефект, който се намира в страни от двата фонтана в близост до паметника на Гюро Михайлов.

Течащата вода е под наклон. Искахме да вплетем Марица в централния площад, а самият воден ефект следва линията на магазините от форума. Идеята е и деца, и възрастни, да влизат вътре и да се забавляват, каза кметът и се цопна в течащата вода.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. брао на тоти, градския проект за транспорта за 20 милиона не тръгна 6 години и сега е куц кон, но важното е ламбите на плащада да се регулират хахаха

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина