АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Има опасност Община Пловдив да закрие услугата за възрастни с деменция в КСУ „Св. Георги“

Никой не иска да работи в Дома

Местата на уволнените болногледачи са вакантни

Усилията на Община Пловдив да намери болногледачи, които да работят в звеното за възрастни хора с деменция в Комплекса за социални услуги „Св. Георги“ удрят на камък, разбра Под тепето.

Няма назначени нови служители на мястото на двамата дисциплинарно уволнени след скандала за нехуманно отношение към обитателите на дома в началото на годината. Това потвърди пред наш репортер заместник-кметът по социална политика Анести Тимчев.

Уволняват двама болногледачи от Центъра за хора с деменция „Св. Георги“ в Пловдив

Припомняме, че Първият дневен център в страната за пълнолетни с деменция и психически разстройства заработи в Пловдив през април 2018-та година. А преди месец бе получен сигнал от близки на хора, които ползват услугата за Брутално отношение към тях.

Общината и Агенцията по заетостта в Пловдив поканили на интервю над 120 души, които са регистрирани като безработни и биха могли да вършат тази работа. От тях на срещата дошли само 12 човека.

„Нито един не се съгласи да започне работа в дома при условията, които предлага работодателя“,  съобщи ресорният зам.-кмет.

По думите на Анести Тимчев, ако не се намерят болногледачи, има опасност услугата да бъде закрита.

„Заплатите на болногледачите там са минимални“, уточни директорът на Общинската дирекция „Социално подпомагане“ Веселина Ботева. 

Припомняме, че в Дома и в дневния център има общо 30 потребители на услугата, половината от тях се прибират вечер при семействата си. За тях се грижат общо 24 души, от които 14 са болногледачи. Последните в момента са с двама по-малко.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Много ясно, че никой няма да иска да работи на такива пари, при такива условия. Иска се реформи в общината, а не само празни приказки и обещания. Имате ли топки за рефпорми?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина