АктуалноГласовеМнения

Има жалба за „циганите“ на Каракачанов

Комисията за защита от дискриминация е сезирана от Сдружение „Единство“ – Хасково

Вицето в коментар: Решение на Светия синод ли има или на ООН циганите да се наричат роми?!

По думите на Каракачанов никой, без значение на цвят на кожата, вероизповедание и етнос, не може да бие полицаи и военни

Комисията за защита от дискриминация съобщи за получена жалба срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.  Сигналът е по повод изказването му, направено вчера в пловдивското село Войводиново и свързано със събитията там.

Припомняме ,че вицето пристигна на спешно посещение заради напрежението в населеното място, където на Богоявление двама братя от ромски произход пребиха жестоко 33-годишен снайперист от Специалните сили Валентин Димов. Каракачанов заяви пред журналисти, че „Циганите в България станаха изключително нагли и това не може да продължава“.

Жалбата до КЗД е изпратена от Сдружение „Единство“ – Хасково, съобщиха от Комисията.

Вижте коментарът на министъра пред медиите в София днес, публикуван от Дневник.

„Вие как ги наричате, на какво основание смятате, че аз ги наричам по някакъв грешен начин? Някое решение на Светия синод ли има, на ООН, на какво основание? Те самите как се наричат? Айде стига сме се правили на по-големи католици от папата.“

Попитан дали правителството застава зад неговото твърдение, той обясни, че предвид станалото дори е реагирал меко.

„Вместо двама младежи да работят и да ходят на училище, ходят да се бият и пребиват военнослужещ, как да реагирам? Много меко реагирах, опитах се да бъда много дипломатичен и да се съобразявам с това, че съм вицепремиер в правителството, иначе щях да кажа много други неща“, обясни той, по повод инцидента в село Войводиново.

По думите на Каракачанов никой, без значение на цвят на кожата, вероизповедание и етнос, не може да бие полицаи и военни.

„Това не може да се случва и няма да мълча, докато съм министър на отбраната в тази държава. Кого ще защитаваме сега? Отидете вижте момчето какво са го направили. Вижте момчето. Той ли е виновен или е жертвата? Кой да защитавам аз?“, разпалено обясни той.

„…Извинявайте, но нито на вас, нито на никой от вашите колеги, нито на никой нормален български гражданин, който учи, работи, държавата не му е построила нищо безплатно. На какво основание? Аз реагирам като българин, който ходи по улиците на страната без охрана, не ползва НСО и се среща с нормалните хора, така реагирам,“ обясни Каракачанов.

По думите  на вицепремиера 25 години се усвояват фондове за интеграция, а ромите живеят по-зле от преди?

„Въпросът е как на тези хора ще им вкараме в главата правилното разбиране, че законът е еднакъв за всички. Не може да има привилегировани групи от населението, не може да имаш само права без задължения.“

Според него няма политическа воля за решаване на проблема, защото има страх от „медии и псевдозащитни организации, страх от бюрократи в Брюксел, които щели да се разсърдят“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина