АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Илия Кирчев: Кредитната линия от ЕИБ е гаранция, че няма да се увеличават данъците

ОбС отхвърли предложението на БСП местен референдум да реши дали да се тегли 120-милионен заем

Евелин Парасков: Би било изключително глупаво, ако не се възползваме от този европейски механизъм

Условията са толкова хубави, че чак ми става страшно, коментира Ангел Иванов

„Популизъм няма да търпя!”, отсече кметът Здравко Димитров по време на дебата в общински съвет по повод 120-милионния заем от Европейската инвестиционна банка. Градоначалникът заяви, че ГЕРБ управлява, но решенията как да се разходват средствата от кредитната линия ще се взимат от всички в местния парламент и след широко обществено обсъждане.

„Чух много изказвания от различни хора. Колко от тези хора са имали фирми, теглили са и са изплащали заеми, плащали са заплати? Кога са станали толкова компетентни? Сега се дава право да се преговаря. Можем да не теглим заем, но нищо няма да се случи в Пловдив. Тази кредитна линия няма да доведе до вдигане на данъците в бъдеще. Ако искате- няма да теглим заем, да изпаднем в летаргия и толкоз. Нито едно решение няма да се вземе насила. Решаваме всичко заедно. Европа дава евтини пари и ако искаме ще вземем, ако не искаме няма”, обърна се към общинските съветници в пленарната зала градоначалникът.

Преди това дебатът бе разпален от опозицията. Веселина Александрова от Демократична България заяви, че групата на политическото обединение няма да подкрепи даване на мандат за водене на преговори за кредитна линия, защото искането на управляващите не е защитено пред съветниците достатъчно добре. „Бързането е неприемливо. Не сме наясно какво е финансовото състояние на общината. Няма нищо спешно, оттеглете предложението си”, каза адв. Александрова.

Най- пламенно идеята Пловдив да разполага със средства от предложената от ЕИБ кредитна линия защити Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив”. Той припомни, че Европейската инвестиционна банка не е просто банка, а финансов инструмент на ЕС. „Би било изключително глупаво, ако не се възползваме от този европейски механизъм. Това е възможност, от която не бива да се лишаваме. Ние ще подкрепим финансирането на проекти, които могат да привлекат повече средства”, каза Парасков.

„Борисов да се отплати на този град, който обича ГЕРБ. Не вярвам, че държавата е мащеха за Пловдив. Трябва да се помоли първо държавата да помогне, а после да си помогнем сами”, каза единственият съветник от „Воля” в местния парламент Стефан Аксиев.

„Нека да не се молим на държавата, а да изискваме”, отговори му Евелин Парасков.

Николай Радев предложи от името на групата на БСП да се организира местен референдум, който да реши дали да се тегли 120-милионен заем. „Ако бях бизнесмен и някой ми предложи такъв кредит щях да съм много щастлив. Проблемът е, че тук ще го връщат хората с данъците си най-вече. Дали утре няма да се наложи да вдигнем данъците, за да можем да обслужваме кредита? С този срок на изплащане от 25 години прехвърляме този заем не на нашите деца, а на нашите внуци. Покажете как икономически ще се развива този град, за да знаем дали ще може да обслужва кредитна линия от 120 милиона в следващия четвърт век”, каза Николай Радев.

Димчо Петров от ВМРО също поиска да разбере какво е реалното финансово състояние на общината и попита дали Бойко Борисов, като приятел града и на кмета Здравко Димитров, ще помогне на Пловдив.

Костадин Гаров от НФСБ определи иронично днешното предложение за даване разрешение за преговори за кредитна линия от ЕИБ като „приятно опакован празничен подарък за пловдивчани”. „Доста егоистично предложение- ние сега ще теглим и харчим тези пари, а нашите внуци ще ги плащат”, коментира той и предложи прагът при преговорите да не е 120 милиона лева, а 30 милиона. Предложението му обаче бе отхвърлено при последвалото гласуване.  Същото се случи и с предложението на левицата за местен референдум.

„Министерски съвет направи 168 трансфера към български общини и Пловдив го няма сред тях. Не е необходимо да се молим, защото данъците на пловдивчани отиват в държавната хазна. Те трябва да се върнат в града. Държавата дължи на Пловдив тези пари”, подчерта Йордан Иванов от Демократична България.

Към финала на дебата зам.-кметът по финансите Илия Кирчев излезе пред съветниците и заяви, че основната идея за този заем е да осигури свобода за реализиране на важните за града проекти, без да се увеличават местните данъци и такси. „Този кредит е гаранция, че няма да се увеличават данъците”, подчерта той. И сравни параметрите на 50-милионния заем от времето на Иван Чомаков и 30-милионния на Тотев с предлаганата от ЕИБ кредитна линия. При първия е имало голяма първоначална такса, както и при втория. А в условията на ЕИБ първоначалните разходи са нула.  „ Предложението е без аналог. Няма да се ограничаваме само с този финансов инструмент, ще използваме всички възможности”, каза Кирчев.

„Условията са толкова хубави, че чак ми става страшно. Пътят към ада е постлан с добри намерения”, каза социалистът Ангел Иванов. От групата на ГЕРБ единствено бизнесменът Иван Вичков се включи в дебата. Той заяви, че подкрепя силно идеята за преговори за кредитна линия с ЕИБ и че след 20 години тези пари ще са нищо.

В крайна сметка общинската администрация стартира преговори с Европейската инвестиционна банка, след като 30 съветника гласуваха „За”, 16 бяха „Против”, а двама се въздържаха.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина