АктуалноГрадътКултураНовини

Изцяло жълта фасада след ремонта на старата сграда на ТУ – Пловдив

Орнаментите са запазени от екипа, но в нови цветове

Изцяло жълта ще бъде новата фасада на старата сграда на Техническия университет в Пловдив. Бившият девически колеж „Свети Йосиф“ е в ремонт от няколко месеца. Фасадата доскоро бе бяла, а специфичните декоративни елементи в по-тъмен цвят.

Решението на екипа, който ремонтира сградата е фасадата вече да бъде изцяло едноцветна, като се смени акцента. Основната част от мазилката вече е в по-тъмен цвят, докато декоративните елементи са по-светли. Досега в бялата част си личеше и имитация на каменен градеж, който сега се губи. Макар в действителност да е запазен, жълтата боя прави този елемент невидим за минувача.

Сградата е построена преди 120 години. Проектанти са известният по-късно и в София Георги Фингов – тогава съвсем млад и скоро завърнал се от университет в Австрия, както и местния архитект Вълко Вълкович. Фингов продължава кариерата си в София, проектирайки много от най-красивите сгради в столицата ни. Вълко Вълкович обаче почива съвсем скоро след проектирането на колежа – през 1901 година. 30-ина години по-късно арх. Камен Петков пък надстроява зданието с един етаж.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

6 коментари

    1. Грешите , господине , възпитаниците на Френския колеж Св. Йосиф в Пловдив бяха една част от интелигенцията на града ни./Казвам бяха , защото , малко са живите или почти ги нямя вече. Бог да ги прости !/ Те са получили едно високо интелектуално образование. Освен изучаването на християнството ,говорят френски език перфектно , /а и други езици/, познават културата , историята , геополитиката на един народ и една стара европейска държава .

  1. Епохално!
    Дребнотемието на самоуверения самоук самодеец самозван екскурзоВОДАЧ с бомбастично „архитектурно“ заглавие на Фондацията дава надежда, че скоро можем да очакваме новини за смяна на четвъртата крушка в полилея на кмета.
    В Златния Фонд на „ПодТеЛето“ завинаги остава този проникновен задълбочен анализ на Първа Страница = почти наравно с … „ГЛОБАТА ОТ 3000 …“
    Хвала!

    1. „Реставрация“ е дума звучна, ефектна, СЕКСИ, какината, неуместна в случая.
      РЕМОНТ е думата, употребена от Фондацията, почти поправка, поддръжка, измиване на прозорците, на пода, метла …
      А архитектите са подробно изяснени от Фондацията, коя част от кое изречение не ти е ясна?
      Сияй си там в кюшето, и не се бъркай, когато говори КАЛИНКА.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина