АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Идея: Кино Космос става дом на културата

Общината ще търси средства за това от ресорното министерство, като предостави „Борис Христов“ на Операта

Новата местна власт в Пловдив работи по нестандартна идея за бъдещето развитие на бившето Кино Космос. Това стана ясно днес след среща на кмета Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева.

Тъй като очевидно свободни средства за реализиране на проекта за възраждане на емблематината сграда на киното няма, Общината най-вероятно ще потърси средства от държавата, в лицето на Министерство на културата.

Опциите са Градския дом на културата да бъде предоставен на Операта изцяло, а реновираното Кино Космос да поеме дейностите,  които се случват в зала „Борис Христов“.

Припомняме , че в последните дни на предходния мандат бе завършен архитектурния конкурс, който спечели проект на студио „Тектоника-Б“ – с архитектите Димитър Балджиев, Елена Павлова и Инес Чавдарова. Според идеята им емблематичната сграда в Пловдив се превръща в активно средище за култура и съвременно изкуство. Тогава екскмеът Иван Тотев заяви, че следващият кмет, който и да е той, да има готов проект и план, който единствено да изпълнява, за да се превърне сградата в културен център.

Kинo „Kocмoc“ бeшe ocнoвeн oбeĸт в инфpacтpyĸтypнaтa пpoгpaмa нa Oбщинa Πлoвдив зa Eвpoпeйcĸaтo cтoлицa нa ĸyлтypaтa 2019 г., зa ĸoйтo имaшe oтпycнaтa цeлeвa cyбcидия oт пpaвитeлcтвoтo в paзмep нa 1 млн. лв.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

10 коментари

      1. Г-н Пешо, да се възползваме от Вашата мъдрост -а и хитрост- да запитаме как следва да се отнасяме към едно голямо запречило изгледа към стадата ни по планинските склонове „дето се е казвало Партиен Дом“?

  1. Аха, значи можело и без да се БУТА администрацията в партийния, колко лесно!
    При здрави-читави солидни сгради опира до съобразителност, майни!
    Изгасват мераците на агитка „Дом За …“ бутатели дето искаха да бутнат партийния за да си ‘дигнат доходно здание, ужким „опера“ ама ако и докогато си плаща наема…
    А Космос търпи какви ли не адаптации, сградата има отлични възможности. И палми отпред също понася.

  2. Да де и аз това имам в предвид, при наличието на няколко проекта, сега пак ще проектират и дълбоко ме съмнява, че резултата ще е като тишината пред Худ. галерия.

  3. И защо трябва да е стерилно и без визия? Всичко зависи от съдържанието, проекта и реализацията. Имаше интернет конкурс, организиран от КАБ и САБ, с прекрасни идеи, имаше и един друг конкурс, проведен по тотевски, с неясна програма и неясен резултат, имаше и спекулации със закупени авторски права от автора арх. Шинков. Едно е ясно, днес не можеш да напълниш киносалон с 1000 места. Значи трябва ново решение.

  4. „Да, прекрасна идея“ Направете още едно стерилно място, без собствена визия, без уют, без, без, без……….погледнете новата Художествена галерия, празна е и така ще остане!

  5. Кака здравка и тя няма ли някоя идея да даде. И нея я бива по идеите , ама най- я бива да фалшифицира екзитполове и избори. Майстор е там. Ошашави цялата държава.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина