АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Иво Драмов: Пловдив наистина има потенциал да е място, където всяко едно поколение би желало да има свой дом

„Щастливи охлюви“ отглежда младият бизнесмен. Семейната фирма първа създава био ферма, която да се използва изцяло за целите на козметичната индустрия

България има много дълги традиции в козметиката и е конкурентноспособна в двете най-важни направления – качество и цена

За последната година и половина, в която активно участвам във фирмата, сме сключили сделки в над 20+ нови държави на 5 континента

Соня Попова

Рожба на любовта между българин и чехкиня, пловдивчанинът Иво Драмов е израснал в Прага. Завършил: ОМГ, ЕГ „Пловдив“ и бизнес университета Queen’s University, Канада със специалност Търговия. „Между третата и четвъртата година в университета ме приеха на стаж в консултантската фирма MNP в Торонто. След успешното завършване на летния стаж, получих оферта за постоянна работа, която приех и в продължение на 2.5 години работих в мениджмънт консултантския отдел на фирмата,“ разказва Драмов за старта на кариерата си. Работи в Камко Парфюмерия & Козметика. Бизнесът е стартирал през 1991 година като малка семейна фирма, фокусирана върху дистрибуцията на козметични и парфюмерийни брандове от чужбина. С годините се утвърждава като водещ дистрибутор на българския пазар с повече от 25 марки в портфолиото. Има разнообразни хобитата и интереси, увлича се по спорта.  Състезавал се е професионално в един от най-успешните детско-юношески школи в България – Виктория Волей и младежките гарнитури на Националния отбор на България. Върховите му постижения са 4-то място на Европейското Първенство в Турция през 2011 година, и 6-то място на Световното Първенство в Аржентина през същата година. Иво е третото лице, което ви представяме от Новата генерация в СНЦ „Бизнесът за Пловдив“

Изборът на работно място беше предопределен от семейния бизнес, или твой личен интерес?

Добър въпрос. В интерес на истината взех не лесното решение да напусна Канада малко след като получих повишение. Когато си част от семеен бизнес, неизбежно израстваш с бизнеса, продуктите, хората в него… Ако трябва да бъда честен, имах планове да се развивам в съвсем различно направление след като започнах университета в Канада и не смятах да участвам активно в бизнеса, но винаги съм бил насреща ако има нужда от моята помощ, и моментът беше точно такъв.  Не мога да кажа, че само семейния бизнес или личните ми интересни са предопределили избора ми – решението е комплексно и включва много фактори.

Какъв е твоят „почерк“ в компанията?

Основните цели пред мен за развитие на бизнеса са свързани с изграждането на глобалните пазари на фирмата. За всеки български производител не е лесно да се конкурира с мащабите и силата на гиганти в индустрията като САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Китай, Корея, и много други държави, които са с изградена популярност в козметиката от няколко века. По тази причина, намирането на всеки един нов пазар, на който да продаваме нашите продукти е един изключителен успех за мен и за цялата фирмата.

За последната година и половина, в която активно участвам във фирмата, сме сключили сделки в над 20+ нови държави на 5 континента, което ме прави изключително щастлив. Този успех се дължи на труда и професионализма на всеки един екип от фирмата, тъй като всеки има своята важна част в проектите ни – от създаването на формулата, през комуникиране и маркетинарането на продукта, производството, складирането, продажбата и следпродажбеното обслужване.

Желанието ми е моят „почерк“ да бъде трансформирането на фирмата ни от среден български бизнес в голямо глобално предприятие, което развива продуктите си на множество международни пазари и дава възможност на потребители по цял свят да опитат от качеството на българската козметика.

Конкурентноспособна по качество ли е българската козметика?

Абсолютно! България има много дълги традиции в козметиката и е конкурентноспособна в двете най-важни направления – качество и цена. Имайки предвид доброто качество на продукцията, това което липсва на нас и на българските фирми да се развиват експоненциално е държавната политика за износ – не съществуват достатъчно процеси в държавата, които ефективно да подпомагат развитието на българските фирми в чужбина. Държавните и други организации полагат усилия да се развива тази индустрия, но разполагат с лимитирани средства и не оползотворяваме напълно потенциала си. Например, Полша се превърна в световна сила благодарение на правилна държавна политика и подкрепа в презентирането и продажбата на тяхната продукция в чужбина.

Единствена ли е фермата ви за охлюви?

В България има няколко ферми за охлюви, но нашата фирма първа създава био ферма, която да се използва изцяло за целите на козметичната индустрия. Много сме горди от този факт и неслучайно презентираме нашата ферма и охлювите като „щастливи охлюви“, тъй като не нараняваме охлювите при производството.

Смея да твърдя, че нашата фирма е лидер в Европа с производството на охлювна козметика, тъй като в момента притежаваме в портфолиото си 5 разработени серии с охлювна слуз и над 75+ продукта, които съдържат така полезния за кожата екстракт.

Изкушава ли те друг професионален път?

Както и по-рано споменах, преди много съм се замислял по тази тема и ред направления ме влекат – най-вече в сферата на мениджмънт-консултантството, където имах възможността да работя с глобални лидери в своите сфери.

Кое те свързва с Next Gen?

Семейният бизнес е това, което направи първоначалната връзка с Next Gen. В сдружението, и най-вече в Next Gen има две генерации – „Now Gen“ – 2-ро и 3-то поколение от семействата, които вече са навлезли в управлението на фирмите си, и „Next Gen“ – поколението, на което тепърва ни предстои активно да се включим  в управлението.

Смятам че включването на Next Gen в сдружението е много ценно, тъй като младото поколение може да допринесе със свежи и иновативни идеи към вече доказалите се бизнес лидери в Сдружението.

Какви проекти искаш да развивате там?

На мен изключително много ми допада различните фокуси, които сдружението си поставя – инфраструктура и градоустройство, образование, екология, медицина, и спорт. В Сдружението има лидери от различни сфери, което прави силата ни много комплексна, като всеки може да допринесе със своя опит.

Аз лично бих искал всички тези сфери да бъдат доразвити в Пловдив, защото градът наистина има потенциал и ми се иска той да се превърне в едно място, където всяко едно поколение би желало да има свой дом – децата да се учат и играят на свобода, младежите да се образоват, развиват и забавляват, и възрастните да намират спокойствието, което е така необходим елемент за дълголетие и пълноценен живот.

Тъй като „Next Gen” тепърва започва да се включва активно в проектите на Сдружението, искрено се надявам при следващото ни интервю да мога да споделя повече за проектите, с които се  опитваме да подобрим Пловдив.

Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ се разраства с нова генерация млади предприемачи

Деница Хорева: Когато говорим за идеалния град, си представям Пловдив

Виктор Динков: Харесва ми да пътувам, но животът ми е тук в Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина