АктуалноГласовеМненияНовини

„Злото не се забравя лесно”

Десетки пловдивчани се поклониха пред жертвите на комунистическия режим

„Злото не се забравя лесно, но желаем да не се повтаря. Не искаме повече черни забрадки, лагери и смърт”. Така председателят на Съюза на репресираните в Пловдив Атанас Узунов се обърна към немногото  пловдивчани, дошли да се поклонят пред жертвите на комунистическия режим днес пред паметника „Свидетелят”. В деня, в който е започнал Народния съд, съвременници на терора, но и млади хора, запазиха минута мълчание в памет на отнетите от тоталитарната власт животи и почернени съдби.

„Обръщам се с апел към всички младежи тук да влизат в такт и да учат историята, да я помнят и да я предават. Ако не се осъзнаят, ще теглят на Авраам каиша много време”, предупреди пред „Свидителят” Атанас Узунов.

Пред монумента бе прочетено и обръщението към репресираните от евродепутата Андрей Ковачев.

„Именно на 1 февруари 1945 година Първи и Втори състав на противоконституционния „народен съд“ произнасят смъртните присъди на огромна част от политическия, военен, икономически, духовен и академичен елит на Царство България, като по този начин обезглавяват съпротивата срещу брутално налаганата съветизация на Отечеството ни. За един ден са осъдени и убити над 147 души, сред които тримата регенти, 67 бивши депутати, 22 министри в кабинетите от 1940 до 1944 г., както и министър-председателите от този период Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

Човековенавистният комунистически режим чрез насилие, репресии и терор се опита да откъсне България от семейството на свободните европейски народи. Въпреки многобройните престъпления срещу българския народ, физическите и душевни издевателства срещу всеки инакомислещ, комунистите не успяха да задушат копнежа на българите към свобода и днес страната ни отново с гордост заема своето достойно място в семейството на свободните народи. Ето защо на днешния ден трябва да отдадем заслужената почит към всички онези, които въпреки режима не наведоха глава и дори с цената на живота си отстояваха свободата и европейската принадлежност на България”, написа за днешния ден Андрей Ковачев.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина