АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултура

„Зелда” на Елин Рахнев с нов живот в библиофилско издание

Лимитираната книга с графики е танц между поезия и изобразително изкуство, приятелско ръкостискане между двата свята- този тук и онзи горе

Знаковата книга на Елин Рахнев “Зелда” бе представена в новата си обвивка снощи в галерия U P.A.R.K.  Лимитираното библиофилско издание от 51 бройки, илюстрирано от 9 емблематични имена в графиката – Веселин Дамянов-Вес, Васил Колев-Васило, Горан Тричковски, Дарина Пеева, Десислава Унгер, Емануела Ковач, Зоран Мише, Павел Целкоски, Явора Петрова, събра на едно място куп творци, дошли да се насладят на красивия танц между поезията и изобразителното изкуство. Танц, върху гласа на джазмена Петър Салчев на живо и парчета на Radiohead.

Елин Рахнев прочете някои от любимите си поетични страници. Същото сториха и графиците от библиофилското издание, дошли за премиерата в галерията. Тя се случи неслучайно тук, в Пловдив, в  U P.A.R.K.  „Зелда” в дървена корица и с 9 графики е естественото продължение на изданието „Канела”, създадено от Кольо Карамфилов точно преди десет години. „Зелда” е приятелско ръкостискане между двата свята- този тук и онзи горе.

„ Девет прекрасни художника направиха „Зелда”. Те са девет емблеми за пейзажа, в който живеем”, поклони се пред графиците Елин Рахнев на представянето.

„Тази идея се роди съвсем спонтанно тук, в пространството на Колето Карамфилов. След като той през 2009г. беше направил „Канела”, Радост Коцева и нейни съмишленици ми предложиха да съберем най-готините графици в момента и да направим това издание. Тъй като малката книга „Зелда” има много специален живот, това библиофилско издание й дава втори живот, втора линия на дишане. То е една нова органична система за „Зелда””, каза пред КАПАНА.БГ Елин Рахнев.

„„Зелда” съм я писал падайки отнякъде. Не съм сядал да пиша по традиционния начин. Мисля, че не е сериозно човек да седне и да пише поезия. Сега като я чета усещам нови натрупвания, нови луни, нови хоризонти, нови ливади, нови обеци. Поезията е объркване и кръвното ти наистина отива на кино, но няма логика да си писал нещо и да не си на 1500 процента искрен”, допълни авторът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина