АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Започна ремонтът на Гръцкото училище, вдигнаха скеле от стръмната част

Сградата ще бъде ремонтирана във вида на старото школо, вдигат и малък параклис

Скеле се издига от стръмната страна на бившето Гръцко училище на склона на Джамбаз тепе. От страната на улицата към Стария град пък вече има плътна ограда, както и строителен фургон.

Бетонната сграда е собственост на Пловдивската митрополия и ще бъде преустроена по усмотрение на местната църква. Какви са детайлните планове все още обществеността не знае, но видът на сградата, който по неофициални данни вече е одобрен, ще се доближава максимално до старото Гръцко училище през Възраждането.

Освен самата сграда на Гръцкото школо, към двора ще се изградят и две малки помощни сгради. Одобрен е и проектът за малък параклис.

Половината от огромния имот бе подарен на Пловдивската митрополия от Георги Гергов и Пловдивтуринвест. Другата половина епархията откупи от наследниците. Конкретната сграда е бетонна и издигната през соца като проект за голям Ресторантски комплекс. Тя имитира привидно формите на Гръцкото училище, но със съвременни за соца строителни техники.

Още за историята на сградата може да прочетете тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Никакво допълнително застрояване на върха (ул. Княз Церетелев № 27, №25 и наоколо) не бива да се допуска:
    МОЗАЙКИТЕ НА ВЪРХА СА С ВИСОКО КАЧЕСТВО, ДВОРЦОВА КАТЕГОРИЯ И НЕ ОТСТЪПВАТ НА БАЗИЛИКИТЕ ДОЛУ.
    Добре известни са още от 50-те години (при канализация) обаче останаха неразкрити поради жилищна криза и пренаселение.
    Докато на Небета са само крепости и предистория, тук на най-високото са били дворци!
    ((Плюс мутро.полит.ик клепто.крат вече!))

  2. Зико по-тъп си от маминия майна. Не знам още дали ще бъдеш и по -крадлив. Засега маминия е рекордьор в цялата история на Пловдив.Как ви подбират все такива в герб –тъпи , нагли и крадливи.

  3. Както досега се изтъкна след др. Альоша ВЪРХУ ВСЯКО ТЕПЕ ИДЕОЛОГИИ не са потребни на Града!
    В сградата има огромни, прекалени пространства и квадратури за параклис на всеки етаж, попе! Заграбването на имоти и площи стана Запазена Марка на МУТРОполита, особено след коронясването на Зико и плужека ахрянов за Гладен „архитект“.
    „към двора ще се изградят и две малки помощни сгради. Одобрен е и проектът за малък параклис“ -САМО МИНАРЕТА СА НИ ЗАТРЯБВАЛИ, КАК НЕ…
    СПРЕТЕ ГИ ТИЯ, БЕ БоБо, НИЕ НЕ СМЕ ВЕЧЕ НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина