АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Започва събарянето на тютюневия склад на Сточна гара

Бутането на сградата ще продължи три дни

Събарянето на рушащия се с години тютюнев склад срещу Сточна гара стартира днес. Сградата, част от тютюневия град, ще замине завинаги в историята в следващите няколко дни. Бутането на постройката ще продължи през целия уикенд, като дейности по разчистването на имота ще има и в понеделник. Заради това се въвежда временна организация на движението. Днес и утре се затваря северното платно в участъка от кръстовището с ул. „Авксентий Велешки“ в посока запад. Движението ще се извършва двупосочно в южното платно на булеварда. В понеделник затворена ще остане само крайната дясна лента на северното платно.

Припомняме, че сградата няма статут на паметник на културата, но се намира в историческата зона със специален статут и бъдещият проект на собствениците Лиляна Моравенова и Момчил Момчилов трябва да се съобрази с това. Те дълги години водеха съдебна битка, но в крайна сметка се споразумяха, за да се стигне до бутане на съществуващата постройка и пристъпяне към създаване на нов инвестиционен проект.

„ Ще се радвам, в следващите няколко години там да се реализира нова сграда, която да е в хармония с градската среда. Помолихме собствениците да направят заснемане на сградата, за да използват някои архитектурни елементи от оригинала в бъдещата си сграда, да се запази усещането за ансамбловата градска зона”, коментира преди два дни пред Под тепето кметът на район Централен Георги Стаменов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина