АктуалноБългарияКриминалеНовиниПод небето

Загиналият военнослужещ не е български гражданин

Има още трима ранени при учението Swift Response 2019 край Пловдив

Това е единствената официална информация към момента от подп. Виолина Вълева, международен пресцентър на учението

Води се разследване за смъртта на военнослужещия по време на въздушно-десантното учение „Swift Response 2019“, ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, което се провежда на територията на село Чешнегирово. Това потвърди подполковник Виолина Вълева от международния пресцентър на учението.

„Наистина има загинал военнослужещ, който не е български гражданин, и още трима ранени военнослужещи, на които им е оказана медицинска помощ“, каза още подп. Вълева.

Тя припомни, че ръководител на учението е Командването на сухопътните сили на САЩ в Европа, които тепърва трябва официално да потвърдят тази информация, тъй като българската страна не е оторизирана да дава повече

Към момента в сайта на американската армия в Европа няма нищо съобщено по казуса, показа проверка на Под тепето.

Очаква се подробностите да бъдат обявени пред медиите, едва след като от американска страна дадат разрешение за това.

Припомняме, че трагичният въздушен инцидент се е разиграл на започналото с 24 часа закъснение военно учение на летателна площадка Чешнигирово. Около 1 часа след полунощ е бил извършен въздушен десант в близост до летището.

По внсе още не потвърдена официално информация, един от военнослужещите, който скача от самолет с парашут, не успява да отвори своя  и пада на земята. Той не е имал никакъв шанс да бъде спасен. По първоначална информация загиналият рейнджър е канадски парашутист.

При нощните скокове са пострадали и трима американски десантчици. Единият тежко. Те са настанени в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Причините и за двата инцидента се разследват. Работят екипи на Военна полиция и на Военна прокуратура. Образувано е вече досъдебно производство.

Според информация на БНТ, парашутистите са изпълнявали задачи с уреди за нощно виждане и са отваряли своите парашути на пределно ниска височина. В някои от задачите тези парашути са били отваряни на не повече от 20 метра от земята.

Снимка: сайта на американската армия в Европа

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ах под тепето, ах под тепето,
    Янки падат, Янки падат,
    като пролетен дъжд.
    Ех дано да бъде, ех дано да бъде
    само веднъж, само веднъж!
    Отстъпвам авторските права, на всеки,
    който желае да използва текста.
    Като гледам, може да стане чудесна песен
    в стил „Тоника“. Е не е „Трам№5“, ала нейсе.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина