АктуалноГрадътКултураНовини

Жената до алпиниста Боян Петров вдъхнови почитателите му с негови послания

„Жив си, когато не се отказваш“
Боян Петров

Славена Шекерлетова

Съпругата на алпиниста и зоолог Боян Петров – Радослава Ненова представи най-вдъхновяващите му мисли в Асеновград. Тя ги събра и издаде в тефтер в края на миналата година.  Радослава гостува в инициативата „И ти можеш“ на бар КоШиПрайм – поредица от събития с хора, постигнали забележителни цели в живота си.

Радослава Ненова представи и книгите „Първите седем“ на Боян Петров и „Убийството на невъзможното“ на Райнхолд Меснер (книга за известни катерачи, в която предговора и една от главите са посветени специално на Боян).

Съпругата на Боян Петров гостува в Асеновград по покана на Мая Танева, която от години участва в професионални маратони.

Ето какво успяхме да си кажем набързо с Радослава:

Защо реши да направиш тефтер за Боян Петров с негови вдъхновяващи мисли?
Защото много хора искаха да имат нещо за спомен от него. Бяха емоционални и Боян им липсваше. Това е тефтер, който носи неговия заряд. Има и много негови снимки.

Имаш ли най-силни цитати от тази книга, нещо, което силно те вълнува всеки път, когато го четеш?
„Жив си, когато не се отказваш“.

Разкажи ни нещо и за останалите две книги?
„Първите седем“ е книга написана от Боян. Части от дневниците му събрани в книга. Посветена е на първите седем върха от хималайската корона. Книгата беше написана, докато беше в болницата, след катастрофата през 2016-та година. „Убийството на невъзможното“ е книга на Р. Меснер върху една негова стара статия от преди 40 години и алпинисти разсъждават за границата между технологиите и чистата авантюра.

Кои са най-силните страни на Боян Петров и какви са неговите слабости?
Никога не се отказва. Лидер, човек, който може да вдъхновява, да служи за пример като морал, идеалист. Много вярваше във всичко, което прави и не е имал съмнения, че не е на правия път. За слабости не признава и аз няма да признавам. 🙂

Боян Петров имаше няколко каузи в живота си? Би ли ги припомнила и да ни кажеш дали някоя от тях е подета от някого сега? 
Работата му в Националния природонаучен музей е разпределена. Изкачването на върхове е нещо лично, него сам трябва да си го свършиш. Почти всички негови каузи са свързани с опазване на околната среда, продължават се от поддръжниците му, макар да им липсва лидер, който да ги води. Той беше и като опора на организацията за децата с диабет.

Какво научи от живота си с него и като какъв най-често си го спомняш?
Не съм сигурна на какво ме е научил, пораснахме заедно, израствахме през годините. Всеки е взел по малко от другия. Станала съм по-борбена и не съм си изоставила целите.

Кои са ти любимите планински разходки?
Харесвам Кончето. Много е алпийско….но ми харесват и всички планини. Там времето тече по друг начин.

Ти се занимаваш с ултрамаратони, каква ти е мотивацията за тези състезания и какво ти дават те?
Обичам да се предизвиквам. Да видя, когато тялото се откаже къде ще ме отведе ината.

Какъв е животът ти сега, промени ли се той? И за какво мечтаеш?
Промени се. Със сигурност има празнина. Станах още по-активна. Захванах се с много проекти, така не ми остава време за депресия. Да намеря лична кауза е най-големият антидепресант.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина