АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод небето

Емма Хопкинс в Пловдив за Брекзит: До края на годината ефектът от промените няма да е осезаем

Обединеното кралство настоява за нулеви забрани за бизнеса с Европа

В следващата една година не се очакват големи промени заради излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това стана ясно на среща на посланика на Обединеното кралство у нас г-жа Емма Хопкинс с представители на бизнеса в Пловдив. Срещата се провежда в Лимакон център.

Тя е организирана от Британско посолство, в парньорство с Британо-българската бизнес асоциация и Сдружението с нестопанска цел “Бизнесът за Пловдив“.

Целта е участниците да обсъдят перспективите пред двустранния бизнес след „Брекзит“, който ще се случи на 31 януари 2020-а година.

„Имаме 11 месеца за преговори. Надявам се те да приключат с широкообхватно и съдържателно споразумение за партньорство в сектора на търговията и на сигурността“, заяви Хопкинс.

Очаква се официалните разговори да започнат в началото на март. По думите ѝ  британското правителство ще настоява за нулеви промени и нулеви забрани за бизнеса.

Условията трябва да са еднакви за всички. Надявам се да имаме добро споразумение, защото това е в интерес и на двете страни, посочи Н.Пр. Тя не можа да цитира точни данни колко български компании има в Обединеното кралство, но уточни, че броят им расте, особено в последните 10 години. Отчетено бе, че за това време двустраннията търговски обмен се е удвоил в ключови сектори като финанси, консултантски услуги и IT.

Основен акцент на срещата в Града под тепетата са промените след напускането на Великобритания на Европейския съюз, изтъкна Емма Хопкинс и добави, че след едногодишния преходен период се очакват промени, които първо ще трябва да бъдат обсъдим с поданиците на кралицата.

По данни на посолството, в България има 15 000 постоянно пребиваващи граждани от Острова. 50 000 хиляди британци имат имоти в страната и идват тук заради това често.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина