АктуалноГласовеГрадътМнения

Елен Карер д’Анкос: Европа е историческо чудо

Русия е мостът между Европа и Азия, смята емблематичната френска историчка

„По един общ начин за европейските страни Русия от една страна е екзотична, периферична или маргинална. Има една традиция в Европа, според която Русия е отвъд, от другата страна. Мисля, че това, което се  случва днес между Русия и Европа е начин, по който да се заздравява това схващане, че Русия не е в полето”. Така един от най-известните съвременни френски историци Елен Карер д’Анкос, предрекла разпада на СССР през 1978г., коментира ситуацията на Стария континент и отношенията на ЕС с Русия. Членът на Френската Академия на науките посети града за първи път днес по повод деня на франкофонията. Близо 90-годишната дама подчерта, че всичките уроци за съвремието, могат да бъдат намерени в историята.

„Европа е фундаментална за всички нас. Това е историческо чудо. Изборите, които предстоят са страшно важни, защото Европа има нужда да се размисли върху самата себе си в контекста на Брекзит. Аз не мога да направя прогноза за бъдещето. Когато  говорих за разпада на Съветския съюз вадих като доводи онова, което имах пред очите си. Нещо, в което вярвам дълбоко, е че националното съзнание да имаш историческа връзка със своята нация, е нещо много дълбоко. Нещо, което и комунизмът не разруши. Желая само Европа да бъде силна и Русия да намери едно място не като членка на ЕС, а своето историческо място, което тя е търсила от векове. Защото в един свят, където Азия стана важна, ако Европа спре до границите на Русия, не е много значима. Русия е мостът между Европа и Азия. Азия е бъдещето а утре”, каза Елен Карер д’Анкос.

„Целият проблем е, че не се гледа историческото минало. Винаги се счита, че миналото го няма. Ако считаме, че всичко започва от днес, значи нищо не сме разбрали”, заключи тя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина